Гигантската машина натроши тротоари в Бургас, ще нощува на изхода на града
Гигантската машина натроши тротоари в Бургас, ще нощува на изхода на града / Снимка: Петър Генчев.
Гигантската машина натроши тротоари в Бургас, ще нощува на изхода на града
56269
Гигантската машина натроши тротоари в Бургас, ще нощува на изхода на града
  • Гигантската машина натроши тротоари в Бургас, ще нощува на изхода на града

Няколко десетки метра тротоари в центъра на Бургас натроши по своя път гигантският реактор за „ЛУКОЙЛ Нефтохим", който все още се движи по градските улици. Още в понеделник те ще бъдат възстановени от фирмата превозвач, съобщи за Дарик кметът Димитър Николов.

Вместо в 5 часа сутринта, огромното съоръжение излезе от Пристанище Бургас в 6 часа сутринта. За 8 часа то измина един километър. Голямото забавяне се получи, заради това, че реакторът трябваше да продължи по много тясната част на булевард „Демокрация", между Морската градина и къщите в центъра на града. По продължение на целия този участък върху тротоарите бяха поставяни листове легирана стомана, дебели един сантиметър. Въпреки това бордюрите и плочките са натрошени от свръхтежкия товар.

Още в понеделник фирмата транспортер ще започне възстановяване на настилките, съобщи за Дарик кметът Димитър Николов, който дойде на място, за да огледа щетите. Превозвачът на огромния товар е внесъл по 500 000 лева гаранция за него и за другия подобен, който ще мине по същия маршрут на 15 септември. Въпреки това Община Бургас нае отделна фирма сървейор, която да следи за евентуални щети по инфраструктурата или постройките в града.

Реакторът се движи към западния изход на Бургас, по посока ЛУКОЙЛ. Той ще пренощува до завод „Кроношпан", тъй като се движи бавно и няма да успее да достигне рафинерията в светлата част на деня. Там ще бъде пазен от ведомствената фирма за охрана „Лукома". За пръв път у нас се превозват такива мегаструктури. Всяка от двете в походно състояние е дълга 60 метра, висока 9 и широка 6 метра. Специалната платформа тежи 19 тона, управлява се от специален пулт и има товароподемност 173 тона.

Операцията по преноса и монтажа на реакторите за производство „Хидрокаталитичен крекинг" се заснема от екип на предаването „Мега заводи" на телевизия National Geographic.

Други новини от Бургас