/ БГНЕС
„Безогледният политически натиск над Прокуратурата на България се дължи на работата ни. Въпреки него, въпреки конституционната, политическа и икономическа кризи, прокурорите и следователите постигат резултати, които са водещи не само в България и на Балканския полуостров, а за целия Европейски съюз“, това заяви главният прокурор Иван Гешев, който присъства на годишното отчетно събрание на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели за 2022 г.

Гешев посочи, че откакто работи в системата, не е ставал свидетел на по-труден период за работа за правоохранителните органи. „Българската прокуратура, от която вие сте част, все пак постига 95% осъдителни присъди. На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата е много трудно да се изготви качествен обвинителен акт и да се защити в съда“, обърна се главният прокурор към магистратите.

Той заяви, че прокурорите и следователите продължават да се развиват професионално в интерес на гражданите, въпреки остарялата нормативна уредба. „Сигурен съм, че ако имаше едни удачни законодателни решения, резултатите щяха да бъдат още по-добри“, коментира главният прокурор.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов представи обобщените резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през 2022 г.

„Следствието показва стабилност и устойчиви данни за добра работа, тя е амалгама от най-добрите професионалисти. При нас са дела с изключителна фактическа и правна сложност и въпреки това разследванията се осъществяват бързо и качествено“, отбеляза Борислав Сарафов и даде пример с делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени.

В представянето на доклада за работата на НСлС ръководителят на службата отчете, че през годината е работено по най-много престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, следвани от разследване на престъпления против собствеността. Подчертана бе добрата работа на следователите по молбите за правна помощ, което води до висок международен авторитет на цялата служба.

Директорът на НСлС изтъкна, че има нужда от законови промени, чрез които определена категория дела да се разследват от следователи по законова компетентност, а не чрез възлагане, както е сега. „Дела, по които да се знае априори, че работи службата. Надяваме се на здрав разум в законодателя“, подчерта заместник главният прокурор.

Директорът на НСлС изрази съжаление, че през отчетната година, по силата на грешни политически решения, е била закрита Специализираната прокуратура заедно със следствения отдел към нея.

„Само за половин година този отдел е приключил 553 досъдебни производства. Ясно е, че закриването на едни специализирани структури няма да подобри работата на правоохранителните органи, а точно обратното. И данните го показват – спадът на разследванията за организирана престъпност само за 9 месеца през 2022 г. е с 50%“, заяви Борислав Сарафов.