Германче се удави в басейн в Златни пясъци, засмукано от тръба
Германче се удави в басейн в Златни пясъци, засмукано от тръба / снимка: Sofia Photo Agency, архив

13-годишно дете от Германия се удави в басейн в хотел "Берлин" в "Златни пясъци", засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за пречистване, съобщи БНТ.

Вероятно отворът е бил без предпазна решетка, недостатъчно широк и така се е образувало голямо налягане, което детето не е могло да преодолее. Басейнът все още не е официално открит и не се знае дали е имало спасител. Управата на хотела отказа всякакъв коментар с мотива, че тече разследване по случая.

Охраната на хотела беше повече от бдителна и достъпът до него, особено за журналисти, беше невъзможен. За инцидента са информирали от Водно спасяване към Българския червен кръст, но и от там не знаеха много.

"Вчера (понеделник, 11 юли - бел. ред.) преди 12 часа момче, германче, доколкото знаем и което аз съм събрал като информация, се е удавило в басейна и това, което казаха, че е засмукано от помпа, която работи и засмуква водата. Това става, когато детето се гмурне и отиде близо до нея и там вече теглителната сила е много голяма. И тя го засмуква и остава там", заяви Лаврентий Силов, специалист по водно спасяване към БЧК-Варна.

Басейнът на хотела работи без разрешение, каза още Силов. Всяка година собствениците на хотели са длъжни да уведомят общинската комисия, която проверява безопасността на съоръженията.

Във Варна и курортните комплекси има над 220 басейна, а само 56 от тях имат официално разрешение за работа.

"Повече от половината ние не знаем как работят, защото може да имат спасител, може да нямат, какво оборудване имат, какво е състоянието. И комисията не е минала и ние не знаем нищо. И те работят на черно", добави Лаврентий Силов.

Срокът за уведомяване на комисията, че даден басейн ще работи, според кметска заповед, е до края на месец май. Заради икономическата криза много от собствениците на хотели започват да посрещат гости по-късно и пропускат срока. Оттам нататък техните басейни остават извън полезрението на проверяващите.