Герджиков: Публично-частното партньорство няма да ускори строителството на завода за отпадъци
Герджиков: Публично-частното партньорство няма да ускори строителството на завода за отпадъци / снимкa: Sofia Photo Agency

Спекулации са твърденията, че заводът за третирането на битовите отпадъци на София ще бъде изграден по-бързо, ако се премине към публично-частно партньорство, заяви заместник-кметът на София Минко Герджиков. Той припомни, че заводът ще бъде изграден със 131 млн. евро от Оперативната програма „Околна среда” без да се увеличава сериозно такса „смет”.

"Публично-частното партньорство в никакъв случай няма да ускори строителството на този завод, тъй като процедурите по получаване на разрешения са обосновани от закона и те няма как да бъдат съкратени. По-важно е, че сега цената, която ние плащаме за обработка за елиминиране на един тон отпадък е около седем евро", каза Минко Герджиков.

"Ако се реализира една инвестиция от около 150 млн. евро, то средната цена на обработката на един тон отпадък ще нарасне от 50 до 120 евро на тон, което значи, че ние ще трябва изведнъж да завишим такса „смет” минимум четирикратно, което няма как да се реализира", обясни зам.-кметът на София.