Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС
Герджиков освободил областните управители "по устни сведения" срещу тях
92832
Герджиков освободил областните управители "по устни сведения" срещу тях
  • Герджиков освободил областните управители "по устни сведения" срещу тях
Служебният премиер Огнян Герджиков е освободил областните управители само по устни сведения срещу тях, без да има писмени сигнали за "склонност да се заиграват непочтено" с провеждането на предстоящите избори. Това става ясно от отговора от кабинета на премиера по Заявление за достъп до обществена информация, изпратено от Дарик.
 
В края на януари Огнян Герджиков заяви публично, че ще се бори с предизборната търговия на гласове и чрез смени на областни управители.

Правителството освободи половината областни управители и назначи нови
 
В началото на февруари първата порция смени стана факт. Сменени бяха 14 областни управители. Непосредствено след смяната Дарик радио изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация, с искане за предоставяне на конкретните сигнали срещу сменените управители, както и сигнали, които са подадени срещу запазилите постовете си тогава областни управители.
 
Герджиков: Смяната на областни управители е в рамките на закона

Администрацията на Министерския съвет поиска удължаване на срока за отговор, с мотив, че исканата информация е с голям обем. В пристигналия отговор от страна на кабинета на Огнян Герджиков се посочва, че към досиетата на проектите на решения за освобождаване не са приложени сигнали по отношение на областните управители.
 
Герджиков и заместниците му отчетоха първия месец работа на кабинета

В писмото се уточнява още, че е възможно решенията за тези смени да са продиктувани от сведения, мнения или становища, които не са на писмен носител, и са послужили за формирането на преценката на премиера към областните управители.
 
Миналата седмица, при отчитането на първия месец от работата на служебното правителство, Огнян Герджиков представи своя поглед върху направената чистка, в типичния за него стил.