Министерски съвет
Министерски съвет / netinfo
Правителството освободи областните управители на 13 области и назначи нови лица на тези постове.
 
Мотивите за уволненията са постъпили сигнали по места и амбицията на кабинета да осигури честни и прозрачни избори.

Имената на сменените и новоназначените областни управители съобщи говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева.

Кабинетът "Борисов" предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)

Ето кои са 14-те нови областни управители - с един повече от освободените:
 
В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев. Завършил е Школата на МВР в Симеоново, магистър е по "Право" от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Последната заемана от него длъжност е заместник кмет на община Гоце Делчев.

Сменят областния управител на Варна с морски офицер

Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров", където е бил в последствие ръководител на офис "Международна дейност". В периода 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.
 
Смениха областния управител на област Велико Търново проф. Пенчо Пенчев

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов. Завършил е ВВАУ в Шумен, ВА в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ "В. Левски", където е бил и преподавател. В последните години е работил като експерт в ИА "Военни клубове и военно-почивно дело".
 
Момчил Младенов е новият областен управител

Момчил Младенов става областен управител на Враца. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града.

Момчил Младенов
Момчил Младенов Dariknews.bg

Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев. Бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г., завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА "Г. С. Раковски" в София.
 
Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Магистър е от Стопанската академия "Д. А. Ценов". Има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ.
 
Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Магистър по регионално развитие и управление от СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в Община Ловеч, а през 2015 г. е заемала поста заместник кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.
 
Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. Има магистратура по история и география от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Бил е заместник кмет в общините Алфатар и Дулово.
 
София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. В момента е административен директор в частно дружество. Завършила е магистратура по индустриален мениджмънт в МГУ "Св. Иван Рилски" в София, магистър е и по автоматизация и информационно управляваща техника.
 
Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител в периода юли 2013 - декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район "Витоша". Магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски".

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. - март 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник. Завършва ВИХВП в Пловдив с магистратура по автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост.

Смениха областните управители на Шумен и Търговище

Областен управител на Шумен става Валентин Александров. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Бил е директор на ОДМВР - Шумен.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС - Варна.
 
Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община "Тунджа".

Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?
 
Кабинетът одобри допълнителни разходи в план-сметката за организирането на предстоящите парламентарни избори във връзка с осигуряването на машинното гласуване. В решението няма заложена конкретна сума за обществената поръчка, която трябва да бъде обявена от ЦИК.