Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ) / БГНЕС

Кабинетът "Борисов" предаде щафетата на служебните министри, които публично обявиха част от своите приоритети.

"Основната цел пред мен е запазване на енергийната стабилност на държавата и нейното нормално функциониране", каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов при поемане на поста от досегашния министър Теменужка Петкова. "Спокойна съм за енергетиката в следващите няколко месеца", каза Петкова. "Оставям енергетиката финансово стабилна и стабилна от гледна точка на сигурността на системата", добави тя. Петкова връчи на служебния министър доклада на Световната банка за либерализация на българския енергиен пазар.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

От своя страна Николай Павлов обеща да инициира обществено обсъждане по доклада. Той декларира като приоритети запазването на финансовата стабилност на енергетиката и нейното подобряване, където е възможно, продължаването на процеса на либерализация на сектора и интензивна работа по проектите за диверсификация на маршрутите и доставките на газ.

Новият служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев ще ревизира досегашната дейност на предшественика си Петър Москов и ще поправи грешките. Това заяви самият той по време на приемането на властта.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Семерджиев призна, че двамата с вече бившия здравен министър имат радикални различния по отношение на управлението на здравната система. Едно от първите неща, с които новият екип ще се заеме е възстановяването на договорните отношения между Българския лекарски съюз и НЗОК.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата. "Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата" , каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова. Той обяви за основен приоритет в политиката на МТСП конструктивният диалог със социалните партньори.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като важни последователността и приемствеността. "Трябва са бъдем единни, да сме заедно и да градим", отбеляза Найденов на церемонията по встъпването си в длъжност. В това отношение са много важни последователността и приемствеността, коментира той.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Смяната на хората няма значение, важното е посоката да остава вярна, коментира досегашният министър на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че в лицето на Ради Найденов имаме министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия начин.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева предаде поста на наследника си Мария Павлова. Захариева посочи, че се надява да има приемственост в съдебната реформа, не само защото в доклада на Европейската комисия така е записано, а защото българските граждани го желаят.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Мария Павлова заяви, че с оглед краткия период на едно служебно правителство, не знае до колко и в каква степен то ще може да изпълни големи цели. Тя добави, че правителството трябва да има реални и постижими цели.

Започва подготовка за бързо повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Това обяви служебният министър на икономиката доц. Теодор Седларски на церемонията по встъпване в длъжност. Той посочи, че първо ще бъде направен одит на провежданите стопански политики, за да се установи какви са успехите и където има забавяне на какво се дължи то.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Седларски каза, че ще продължи с ускорени темпове работата по европрограмата „Иновации и конкурентоспособност" и изпълнението на целите на програмата за Иновации и интелигентни специализации.

Ще работя за България и за българското земеделие, моят коректив ще бъдат българските земеделски производители, заяви служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

"Винаги съм заявявал, че се разграничавам от партийни пристрастия, за мен моята партия е била тютюнопроизводството, а отсега нататък ще бъде българското земеделие", каза Бозуков. Министърът обеща, че няма да има лов на вещици в министерството и благодари за съветите на досегашния министър Десислава Танева.

Приоритети в работата на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова ще са ОП "Околна среда" и, съвместно с МРРБ, реформата във ВиК отрасъла. Ирина Костова посочи, че ще се консултира с всички директори на отдели за текущите задачи и проблеми, които е важно да се решат през тези два-три месеца. Тя допълни, че по-подробна програма ще направи след като получи информацията от директорите на дирекции.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Добронамереност и справедливост обеща служебният министър на културата Рашко Младенов към екипа на министерството, и към колегите си от различните изкуства.
"Досега съм идвал в Министерството на културата /МК/, за да моля за помощ, а сега от мен ще искат подкрепа. Много държа на честността и справедливостта - ще се опитам да съм такъв и към екипа на МК, и към колегите си", каза Рашко Младенов.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Той отбеляза, че за два-три месеца не може да се направи кой знае какво, но ще положи максимални усилия. Призна, че като професионалист се чувства по-компетентен в театъра, киното и музиката, а за културното наследство разчита на съдействието на специалистите. По думите му разговорите по звена и отдели предстоят от идната седмица.

Добронамереност , прозрачност и справедливост са критериите, по които ще се води в работата си служебният военен министър Стефан Янев. На официалната церемония по предаването на властта в Министерство на отбраната той заяви, че ще обърне особено внимание на бойната подготовка, защото тя стои в основата на въоръжените сили. Министър Стефан Янев подчерта, че за него най-важни са хората в отбраната.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Служебният вицепремиер по вътрешен ред и министър на отбраната Стефан Янев е ръководил дирекциите „Отбранителна политика" и „Политика за сигурност и отбрана" във военното министерство. Работил е като офицер за анализ в централата на НАТО в Монс, Белгия, а по-късно става началник на департамент „Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. Бил е военен аташе в посолството ни в САЩ.

Папка с работни материали остави Румяна Бъчварова на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Така тя предаде поста на кратка церемония в МВР.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

Работата не е малка, обясни Бъчварова. Пламен Узунов й подари букет с цветя. Без да отговарят на журналистически въпроси бившият и настоящият министри се оттеглиха на разговори.

Кабинетът Борисов предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)
netinfo

 

Новият служебен министър на образованието и науката проф. Николай Денков прие поста от своята предшественичка Меглена Кунева. Тя посочи, че през годината начело на Министерството е разбрала колко важно за страната ни е образованието. Николай Денков пък каза, че влиза във ведомството със смирение, защото осъзнава колко отговорна ще бъде задачата му. Така, с традиционното за Министерството на образованието предаване на училищният звънец Николай Денков пое поста от Меглна Кунева. Тя посочи, че се надява добрите практики да продължат и в новото служебно правителство. Министерството на образованието е едно от най-важните за нашата страна, отбеляза служебният министър Николай Денков.