Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС
Финансовите резултати на държавата са много добри и това ни даде основание да дадем великденски добавки за хората с пенсии до 314 лева. Добавки от 40 лева ще получат над 1 250 000 души, каза пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков. Заедно с вицепремиерите, той даде отчет за свършеното през първия месец на управление на правителството.

Предприехме действие по облекчаване на бизнеса, защото той е много затормозен от административни и финансовите тежести, каза Герджиков. Корпоративният данъкът е нисък, но тежестите върху бизнеса са твърде големи и те идват по пътя на таксите. Затова подготвихме решение, с което се слага лимит на таксите за вписвания - те в момента играят роля на скрити данъци, което е и противоречие с две директиви на ЕС, каза Герджиков. Работи се и по други подобни решения, но все още сме в начален етап, добави той.

Ще има великденски добавки за най-бедните пенсионери

Премиерът Огнян Герджиков (вдясно) и вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев
netinfo


Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев посочи, че подготовката на изборите на 26 март върви съгласно плана и без особени затруднения. Конституционното право на хората да гласуват при равни условия ще стане с ползването на познатия способ чрез хартиени бюлетини. Има обжалване на фирма, която се занимава с подготовката на изборните книжа, очаква се ВАС да се произнесе, добави Янев.

Служебният премиер Огнян Герджиков и вицепремиерът, отговарящ на българското председателство на ЕС Деница Златева
БГНЕС

Вицепремиерът Деница Златева каза, че за подготовката на председателството на ЕС са приети ключови действия - направен е анализ на свършеното, а днес МС е приел актуализиран план на тази подготовка. Целта е да се преодолее закъснението в някои области, особено в областта на сигурността. Ще докладваме всеки месец какво сме свършили, добави Златева.

Кога и при какво условие служебният кабинет би излъчил еврокомисар?
 
Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев посочи, че вече има Национален рамков договор в сектора. Средният месечен разход за болнична помощ е на 133,2 млн. лева или около 400 млн. лева на тримесечие. Има механизми за контрол на разходите и нов начин на остойностяване на дейностите. Пациентите ще получават документи за разходите направени за тяхното лечение. Отпадат лимитите и централизираната листа на чакащите ще започне вероятно да се топи. По-рано в телевизионен ефир здравният министър посочи, че се предвижда въвеждане на нови правила за разплащане с болниците. Те няма да имат месечни лимити. Така според Семерджиев няма да се налага пациентите да чакат с месеци за прием в болница.

В отчета за работата на кабинета Семерджиев каза, че в извънболничната помощ бюджетът е увеличен 13 млн. лева, а в специализираната извънболнична помощ - с над 14 млн. лева. Заварихме 509 млн. лева дългове на болниците. Дълговете на държавните болници бяха 417 млн. лев, от тях 150 млн. просрочени. 150 млн. лева са дълговете на общинските болници - от тях 42 млн. лева с просрочие.
 

Вицепремиерът, отговарящ за българското председателство на ЕС, Деница Златева, служебният енергийният министър Николай Павлов и вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев
БГНЕС


Министърът на енергетиката Николай Павлов каза, че вече са възстановени резервите на електроенергийната система и износа на електроенергия. Доставките на природен газ са нормални, според заявките на клиентите, а фирмите са финансово стабилни. Събрани са просрочията от ТЕЦ-ове и от концесионери, добави Павлов. Оптимизираме паричните потоци на държавните енергийни дружества и резултатът ще е доста добър, добави той. На енергийната борса се доставят всички свободни количества електроенергия, посочи Павлов.

Работим и по интерконектора за природен газ с Гърция, защото имаме договор за доставка на един млрд куб. метра годишно с Азербайджан, каза още енергийният министър. Целта е от началото на 2018 година строежът да започне, а газът да потече през 2020 година. Връзката със Сърбия също е от ключово значение и смятаме да ускорим работата и по него, каза Павлов.

Герджиков: Наумил съм си да бъда служебен премиер до 27 април

Проверката на обществените поръчки в държавните енергийни дружества е трудна задача, но там където се открият нередности ще бъдат взети мерки. В средата на март ще има информация за финансовите отчети на държавните дружества в сектора и те ще бъдат обявени най-вероятно между 20 и 25 март, каза още Павлов.
БТА