Стефан Янев
Стефан Янев / БГНЕС, архив
Машинно гласуване или навсякъде, или никъде
92571
Машинно гласуване или навсякъде, или никъде
  • Машинно гласуване или навсякъде, или никъде
На предстоящите парламентарни избори би трябвало или навсякъде да има машини за гласуване, или никъде,  стана ясно от коментара на вицепремиера и военен министър Стефан Янев след разговор с областните управители. Те проведоха първата си среща във връзка с предстоящите предсточни избори.

Машинното гласуване - мисия невъзможна
 
В сряда от проверка на правителството стана ясно, че осигуряването на машини за гласуване във всяка секция би било изключително трудно. Вицепремиерът обясни, че 22 февруари е крайният срок за получаване на оферти от фирми, които биха осигурили машини. А след това ЦИК ще вземе решение.

машина за гласуване
БГНЕС, архив

"Към момента дали има развитие по отношение дали някоя фирма е подала документи за обществената поръчка мисля, че по-скоро отговорът е не, но не съм сигурен", посочи Стефан Янев.

Колко ще ни струва машинното гласуване на изборите?
 
Той допълни, че ако не се осигурят машини, ще трябва да се гласува с хартия. "Как ще се произнесат вече в правния свят, ангажиран с тълкуването на този казус, не мога да коментирам, а и не мисля, че е редно", каза още вицепремиерът.
 
Стефан Янев не пожела да вземе отношение по вариант на вота на 26 март да има частично машинно гласуване. "Последното решение на Висшия административен съд мисля, че е категорично - или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бий искал да коментирам. По-скоро очакванията са да има или за всички, или няма да има", допълни той.

ЦИК: Законът предвижда машинно гласуване само при редовни избори
 
По време на срещата с областните управители Янев е поискал от тях уточнят редица въпроси по организацията на изборите и в началото на март отново да разговарят.