Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК
Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК / БГНЕС
Законът предвижда машинно гласуване в секциите не при предсрочни, а само при редовни парламентарни избори, заяви на брифинг в ЦИК зам.-председателят на комисията Мария Мусорлиева.

Тя допълни, че въпреки това ЦИК ще се съобрази с решението на Върховния административен съд и ще обяви обществена поръчка за машини за гласуване във всички 12 400 секции в страната. Според Мусорлиева обаче, ако не се явят кандидати, ЦИК няма да носи отговорност.

Служебното правителство в готовност да осигури 13 хил. машини за гласуване

Според решение на комисията от 27 януари, само 500 секции в страната трябваше да бъдат снабдени с машини за гласуване. Вчера обаче Върховният административен съд отмени решението и постанови, че по закон след края на 2016 г. при избори във всички секции трябва да може да се предлага и хартиено, и машинно гласуване.

Съдът реши: Машина за гласуване във всяка секция

Днес от ЦИК отговориха, че това се налага само при редовен, но не и при предсрочен вот. Според говорителя на комисията Александър Андреев, ако се стигне до този сценарий няма основание да се смята, че изборите ще са незаконни, дори и в секциите да няма машинно гласуване.

От ЦИК добавиха, че до кратките срокове за оборудване на секциите се стига, защото от комисията не са могли да обявят обществена поръчка за машини преди президентът Румен Радев да назначи дата за предсрочни избори. До този момент не е ясно в какъв срок ще бъде обявена обществената поръчка за тях и какви ще са нейните периметри.