/ Dariknews.bg, архив
ЦИК трябва да осигури възможност за машинно гласуване във всички 12 400 секции в страната за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. Задължението идва заради решение на Върховния административен съд отмени решението на комисията от миналата седмица. Тогава ЦИК прецени и на предсрочния вот с машини за гласуване ще бъдат снабдени само 500 секции в страната.

Днешното решение на Върховния административен съд да има машини за гласуване във всички над 12-хиляди секции не подлежи на обжалване.Оказва се обаче, че сагата с машинното гласуване започва още през 2014 година. Тогава в изборните правила е записано, че до 2016 година ще се провежда експериментално гласуване. Така на практика след 2016 година във всяка секция трябва да има възможност човек да избира как да гласува. Петър Славов от Нова република обяснява, че въпросите защо две години не се е работило по решенията в закона остават и са много.

Ресорният министър Томислав Дончев, който е давал обяснения в парламента по темата, коментира, че законът не е бил ясен и се е налагало тълкуване. Но правителството на ГЕРБ нямало отношение към ситуацията.
 
Основната теза на ЦИК в съдебната зала беше, че никъде в Изборния кодекс не е предвидено задължение във всяка секция да бъде монтирана машина за гласуване, а се говори единствено за местата, в които има такава възможност. ЦИК се позова на становище на ДАНС, според което, за да се въведе този начин за упражняване на правото на вот са необходими най-малко 6 месеца, в които да се изготви подробна експертиза и да се извърши криптиране. От ЦИК така и не излязоха със становище след днешното решение на съда.