Служебното правителство има готовност да осигури средства за 13 хиляди машини за гласуване
Служебното правителство има готовност да осигури средства за 13 хиляди машини за гласуване / БГНЕС, архив
Служебното правителство има готовност да отпусне пари за осигуряването на около 13 хиляди машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи вицепремиерът и военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на предсрочния вот.

По думите му към момента няма проблеми с процедурите, за които отговаря администрацията на Министерския съвет, но Централната избирателна комисия трябва да се произнесе колко ще струват машините и дали ще бъдат взети под наем или закупени.

Съдът реши: Машина за гласуване във всяка секция

Служебният министър заяви, че за първи път ще има машинно гласуване в секциите в чужбина. "Това е един много сериозен въпрос както от гледна точка на подготовката, участието на членовете на избирателните комисии, логистика. По всички тези въпроси за изборите в чужбина, Министерството на външните работи получи уверението на ЦИК, че тази подготовка ще бъде навременна и осигурена и няма да представлява трудност", коментира Янев.
 
По негови думи машинното гласуване е специфичен въпрос, който има известен потенциал да създаде допълнително объркване и забавяне на процеса. "Това е свързано със сертифицирането на машините, съгласно законодателството. Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е такъв потенциален сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и евентуално средства, или да се търси възможност за външен такъв", обясни Стефан Янев.