Огнян Герджиков
Огнян Герджиков / БГНЕС, архив
Служебният премиер Огнян Герджиков призова неправителствените организации да сформират час по-скоро граждански Изборен борд, съобщи пресслужбата на кабинета. При необходимост, правителството може да окаже техническа помощ на този борд.

Близо 30 милиона ще струва парламентарният вот, Герджиков обяви война на търговията с гласове

"Тази успешна практика, осъществена по време на предишните две служебни правителства, може и следва да бъде продължена", смята премиерът. Той отбелязва, че гражданският сектор вече е заявил в публичното пространство желанието си за предсрочните парламентарни избори да бъде сформиран Изборен борд и подкрепя напълно тяхната амбиция.

"Убеден съм, че неправителствените организации, които наблюдават отблизо изборите и кампаниите в последните две десетилетия, имат експертизата и гражданската мотивация да партнират на институциите и на гражданите в желанието им изборите да бъдат честни, прозрачни и проведени по всички законови правила", посочва още премиерът.

Проф. Герджиков: Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението (ВИДЕО)
 
По негови думи българският неправителствен сектор е достатъчно силен и напорист, за да не оставя ангажираните с изборите институции да се бавят или да неглижират отговорностите си. "В много случаи именно гражданските сдружения са помагали на институциите по-добре да работят за целите на демокрацията и обществото", изтъква Герджиков.

Той отбелязва, че правителството вече е разпределило ангажиментите в рамките на своята структура. "Нашата амбиция е да се справим със задачата по най-добрия начин", заявява още премиерът и допълва, че решението на Върховния административен съд да бъдат осигурени машини за гласуване във всички изборни секции налага допълнително усилие.
БТА