ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила според НЦИОМ
ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила според НЦИОМ / Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, която се ползва с подкрепата на 29 процента от избирателите. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 3 и 15 февруари сред 1000 души.

След местните и президентските избори социолозите констатират консолидиране на избирателите на ГЕРБ около политическите лица на партията и институциите на властта.

БСП има подкрепата на 17,5 на сто. ДПС е трета политическа сила със 7 процента електорален дял. В сравнение с периода след изборите не са регистрирани значими промени в електоралните дялове на "Атака" и на Синята коалиция - съответно 2 процента и 2,4 на сто. Синята коалиция взема известна, макар и неголяма, електорална преднина пред "Атака".

Според социолозите по отношение на разпределението на политическото влияние нещата изглеждат "застинали" само на пръв поглед. В публичното пространство вече излизат различни сигнали за търсене на управленски алтернативи. Заявката на Меглена Кунева е факт, правят се и опити за обединяване на политически субекти, останали под бариерата на парламентарното представителство през последните години, отбелязват от НЦИОМ и допълват, че допълнително картината на политическото роене се усложнява от деленето на симпатизантите на партия "Атака".

До края на календарната 2012 година очевидно ще наблюдаваме тестването на различни политически идеи, проекти и лидери. Тепърва предстои да се изследва и анализира дали това ще отслаби позициите на управляващите в навечерието на парламентарния вот през 2013 година, или ще способства за изграждане на стабилни партньорства и коалиции, отбелязват социолозите.

Данните от проучването сочат, че към момента най-консолидиран остава електоратът на ДПС - 84 на сто от избирателите на партията през 2009 г. и днес биха гласували за нея. Сред избирателите на БСП този дял е 79 на сто, а сред тези на ГЕРБ - 70 процента.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите. Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70 на сто от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери. Това говори за отсъствието на големи лагери от крайни привърженици и противници на единия или другия от двамата леви политици, смятат от НЦИОМ. Доколкото въпросът за лидерството е на дневен ред за БСП, и е изключително важен за избирателите на партията, трупането на напрежение сред редовите симпатизанти не помага за нейната стабилност и добро бъдеще, коментират социолозите.