ГЕРБ ще огласи съдбата на Андрей Иванов
ГЕРБ ще огласи съдбата на Андрей Иванов / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Очаква се на пресконференция вицепремиерът и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да представи решението от снощното заседание на ръководството на ГЕРБ при премиера Бойко Борисов. Трябва да стане ясно дали Андрей Иванов ще загуби постовете си като председател на Столичния общински съвет и като лидер на софийската организация на партията заради съмнения в лобизъм.

Иванов е председател на СОС от 2007 г., като беше преизбран след изборите през октомври миналата година.

През 2010 г. името на Андрей Иванов беше забъркано в имотен скандал, когато от РЗС го обвиниха, че е придобил 52 имота на стойност 10 млн. лв., за което беше проверен от НАП. Проверката обаче не показа разминавания. Сред другите обвинения към Иванов е, че е отговорен за забавянето на връщането на Общинска банка на общината. Андрей Иванов беше обвиняван и в лобизъм в конкурса на СО за е-община.

Андрей Иванов е завършил автоматика и телемеханика в столичния ВМЕИ, а през 1996 г. става заместник-директор на Национална служба „Полиция". Напуска системата на МВР през 1999 г., след което е заместник-началник на Главната данъчна дирекция. От 2000 г. се занимава с частен бизнес. Собственик е на фирмите „Еко енергия 07", „Антей Eм , „Директ транспорт", „Реал Строй - АП" и бившето общинско дружество „Банкя 21".

Ако оставката на Андрей Иванов бъде поискана, за председателското място се спряга името на сегашния заместник-председател на съвета Николай Стойнев.