ГЕРБ: Промените в МВР ще повлияят негативно на следващото правителство
ГЕРБ: Промените в МВР ще повлияят негативно на следващото правителство / снимка: Sofia Photo Agency
Новата организация на МВР не е в състояние да заработи до края на мандата на това правителство. Това показва политическата и експертна преценка на ПП ГЕРБ, съобщи на пресконференция лидерът на партията Цветан Цветанов.

Той изрази становището на партията, че целият негативен ефект от погрешно направените промени би се стоварил върху следващото правителство, което от своя страна ще бъде принудено да извърши нови корекции в закона за МВР.

Цветанов подчерта, че със своите действия новото ръководството на Министерство на вътрешните работи се опитва да прави реформи, които по същество са отрицание на реформите на същото правителство от началото на новия мандат. „Заявената от управляващите готовност за широко обществено обсъждане на реформите в МВР не бе реализирано и се оказа поредното неизпълнено обещание на БСП”, заяви още той. Лидерът на ГЕРБ призова да се запази досегашната структура на МВР до приемане на единна концепция за национална сигурност и обществен ред и след консултации с опозицията.

Според ГЕРБ планираното закриване на Национална службаПолиция” и разпръскването й по видове дейности ще наруши единството на функциите на полицията. Изказано бе и мнение, че функцията за разкриване и разследване на престъпността е единна и не би трябвало да бъде разделяна структурно и отчетно-статистически.

Цветанов отбеляза още, че новата длъжност „главен комисар”, който ще разполага със собствен административен апарат, няма да е в състояние да замени функциите на националната полиция като основно организационно звено в системата. В становището на ГЕРБ се изразява силно възмущение и относно новосъздадената Агенция „Оперативно технически операции”, която бе определена като структурен хибрид. По думите на Цветанов е налице потенциална опасност от вътрешно функционални противоречия между нормативните актове, регулиращи сродни обществени отношения и специалния Закон за специални разузнавателни средства.

ГЕРБ алармира и за това, че управляващите правят опит една година преди изтичане на техния мандат да въвеждат мандатност на ключови позиции в министерството.