/ БГНЕС
Представители на партия ГЕРБ на брифинг в парламента направиха анализ и коментар на представения от властта вчера План за справяне с COVID-19.

По думите им, голяма част от мерките са били въведени още от предходното редовно правителство и това е "плагиатство". 

"В националния план за справяне с COVID-19, който вчера беше представен от управляващите за нов, мерките бяха представени като нови мерки. Ние считаме за наш ангажимент като опозиция добронамерено да коментираме това, което чухме. Аз ще се спра върху социалните мерки. На практика от "Продължаваме промяната" вчера ни казаха "Продължаваме мерките" - мерките 60/40, "Патронажна грижа плюс", "Запази ме плюс", "Топъл обяд". Това не само са мерки, които бяха разработени от правителството на ГЕРБ, но първоначалното им финансиране беше осигурено от държавния бюджет и с европейски средства", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на труда и социалната политика Деница Сачева. 

"Така че "Продължаваме промяната" не само не ни представи нови мерки, а показа, че приема изцяло мерките, които са до момента, като ефективни, работещи", каза Сачева.

Властта с План за справяне с COVID-19: Какви са заложените мерки в него

По време на представяне на плана бяха съобщени много новини, много претенции и много неясни неща“, заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов. Според него, този план не преследва човешки цели, а само икономически.

,,Първата новина беше, че плановете до момента са неясни, което означава, че планът "Кацаров" и планът на служебното правителство е оценен като неясен и с приемането на настоящия план той е хвърлен в кошчето. Тази гордост на служебното правителство вече е в кошчето. За изработването на този план, който доведе до най-голямата смъртност от COVID в страната, бе даден златен медал. Настояваме този златен медал да бъде върнат на Министерството на здравеопазването и да бъде даден на хората, които са достойни да го получат'', коментира той.

"Второ, имаше заявена претенция, че този план е първият. Определено премиерът Петков има много неща, които трябва да подобри в комуникацията си, но нека започнем от аритметиката. Този план е третият подред. Първият план беше направен от нашето правителство в края на юли 2020 г. и представен пред Народното събрание през ноември 2020 г. Разлиствайки плана, ми прави впечатление, че той е наукообразен – с липса на всякакви практически възможности за действия по време на тази COVID вълна. Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19", заяви още проф. Ангелов.

"Целият план е функция на интензивните легла, а това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% заетост на интензивните легла. Това до момента не се е случвало, защото тези легла са заети от пациенти, които нямат COVID-19. Максимумът от заети легла до момента е бил 880 от 1200. Не знам дали разбирате логиката на този план... той не преследва човешки цели, той преследва само икономически цели да нямаме затваряне. Такъв план трябва да пази българските граждани, да спира разпространяването на болестта, да не позволява да се заразяват много хора и да спаси максимално много животи. Тук такава цел не е поставена. Тук ние тичаме след събитията, водейки се от заедността на интензивните легла'', посочи депутатът от ГЕРБ.

"Умножаваме череши и получаваме щайги накрая. Това е планът на правителството за справяне с пандемията", допълни Ангелов.

Мерките са Кировизирани, но са си мерки на ГЕРБ“, посочи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и допълни: „За тока няма мерки, защото и ние не сме въвели такива“.

ОТ ГЕРБ-СДС обвиниха управляващите и в бездействие за компенсация от високите цени на тока. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът Александър Ненков.

"Мерките, които управляващите все още обмислят, изглеждат безкрайно закъснели, защото високите сметки за декември вече са факт. За съжаление липсата на приет закон за държавния бюджет за 2022 година е причината да няма ясен отговор на въпроса как, кога и дали общините, бизнеса, здравните заведения, учебните заведения и битовите потребители ще бъдат компенсирани за драстичното покачване на цените на електрическата енергия и природния газ през последните месеци", каза Ненков.