ГЕРБ и Реформаторите поискаха от ВСС да се саморазпусне
ГЕРБ и Реформаторите поискаха от ВСС да се саморазпусне / БГНЕС, архив

Лют скандал между законодателната и съдебната власт. След като вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставките на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), днес се очакват официалните реакции на АБВ и Патриотичния фронт. Все още не е ясна и позицията на опозицията.

Днес се очаква и кадровиците на Темида да излязат със собствена декларация преди редовното си заседание.

Независимо едни от други в две отделни декларaции вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок заявиха, че доверието във ВСС е изгубено.

На извънредна среща в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че доверието във ВСС е изгубено. Минути по-късно председателят на РБ Найден Зеленогорски прочете решение на парламентарната група ас искане ВСС да се саморазпусне.

ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне

При представянето на позицията на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че с коалиционните им партньори от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт са предварително информирани за искането за оставки във ВСС и очаква в следващите дни те също да излязат с декларации.

По-късно вечерта обаче съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов съобщиха, че са били информирали в последния момент за намеренията на управляващото мнозинство.

Симеонов заяви, че партията му няма да подкрепи исканата оставка на ВСС, защото това е недопустима намеса в съдебната власт. Колегата му Красимир Каракачанов пък потвърди, че искането за оставка било заради излизащия днес доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред.

Валери Симеонов: Няма да подкрепим искането за оставка на ВСС

Като намеса в съдебната власт определи случващото се и членът на Съвета Ясен Тодоров. Той  допълни, че е имало правителства с много ниско обществено доверие, но съдиите никога не са ги призовавали  да си подават оставката.

Първа вчера за промени във  ВСС заговори вицепремиерът Меглена Кунева. Още рано сутринта тя поиска Съвета да бъде сменен. "Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС", каза тя.

Вече втора седмица България е разтърсена от скандал, в центъра на който е ВСС. Той започна на 14 януари 2016 г., след като премиерът Бойко Борисов неочаквано се появи на заседание на ВСС. Причината бе, че малко преди това Лозан Панов показа пред журналисти съдържанието на СМС, изпратен до премиера с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме".

От него става ясно, че един от членовете на ВСС е уведомил Борисов за случващото се на заседанието на ВСС, където трябваше да бъде обсъден т.нар. казус "Яневагейт" - разговор между съдийките Янева и Ченалова, в който е намесено и името на Борисов, припомня БГНЕС.

Ситуацията във ВСС се задълбочи миналата седмица, когато на 20 януари бе поискана смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов. Последният беше избран с 13 гласа.