ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне / БГНЕС
ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
83791
ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
  • ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
  • ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне

ГЕРБ поиска оставките на всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На извънредна среща в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че доверието във ВСС е изгубено.

И Реформаторите поискаха разпускане на ВСС

Той обяви, че с коалиционните им партньори от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт са предварително информирани за искането за оставки във ВСС и очаква в следващите дни те също да излязат с декларации.

"Призоваваме ВСС да се саморазпусне. Считаме след поредицата публични скандали, които произведе съставът на настоящия Висш съдебен съвет, той повече не може да се да се ползва с доверието ни. Според нас ВСС изчерпа окончателно общественото доверие, с което се ползваше. Серията от скандали, която създадоха настоящите членове на съвета, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с куп конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото. Напротив, правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на ясни кръгове и властови центрове", посочи Цветанов.

На въпрос не е ли това решение вмешателство във властите, Цветан Цветанов заяви: "ВСС има парламентарна квота. Нашата позиция е в духа на представителите в съвета, които са избрани от парламентарната квота".

Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки

Вече втора седмица България е разтърсена от скандал, в центъра на който е ВСС. Той започна на 14 януари 2016 г., след като премиерът Бойко Борисов неочаквано се появи на заседание на ВСС. Причината бе, че малко преди това Лозан Панов показа пред журналисти съдържанието на СМС, изпратен до премиера. Текстът на СМС бе: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме".

ГЕРБ поиска от ВСС да се саморазпусне
netinfo

От него става ясно, че един от членовете на ВСС е уведомил Борисов за случващото се на заседанието на ВСС. На него трябваше да бъде обсъден т.нар. казус "Яневагейт" - разговор между съдийките Янева и Ченалова, в който е намесено и името на Борисов.

Пред ВСС Борисов заяви: "Вие ме атакувате политически сега. Дойдох, за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не".

Разплитането на казуса „Яневагейт" продължава да среща трудности

Ситуацията във ВСС се задълбочи миналата седмица, когато на 20 януари бе поискана смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов. Последният беше избран с 13 гласа, припомня БГНЕС.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева поиска ВСС да бъде сменен. "Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС", каза тя.