Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки / БГНЕС, архив
Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
83768
Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
  • Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
  • Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки

Вицепремиерът Меглена Кунева се надява Висшият съдебен съвет да подаде оставка.

Това каза самата тя в коментар на последните скандали в Съвета. По думите й е абсолютно недопустимо комуникация между съдебната и изпълнителната власт да става по начина, по който това се случи между премиера Бойко Борисов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Борисов: Нямам общо с кадрови промени във ВСС, те са провокация

Според Кунева единствената възможност членовете на кадровия орган да защитят честта си е или да извършат детайлна проверка на казуса с SMS-a, или да напуснат постовете си.

Вицепремиерът защити идеята на РБ да се криминализлират подобен тип неофициални контакти между политици и магистрати.

„От РБ сме дали нашата оценка. Част от моите колеги дадоха преди няколко месеца предложение всички контакти между съдебната система и органи на изпълнителната и законодателната власт, да стават публични. Тогава това беше възприето като екзотика. Но сега отново ще огледаме тези разпоредби и ще поискаме подкрепа в парламента. Когато се общува със съдебната власт в професионално качество, а г-н Панов е в професионално качество, това не може да става неофициално. От всички коментари, които излязоха след това, ние задълбочихме намаляването авторитета на всички институции", добави Кунева.

SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида

Тя призова членовете на ВСС да подадат оставки:

„Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставките, ако така решат, ако не - ще дойде време да се избере друг Съдебен съвет. Но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си. Т.е. дори на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно".