Столицата няма да остане без парно заради задълженията на "Топлофикация София", това успокои председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн.лв.

"От 30 млн.лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн.лв. са били платени на "Булгаргаз". Редно е тук да няма спекулации, дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно, над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени", посочи Георгиев.

"Не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е късно и беше изпусната възможността своевремнно да се предприемат мерки за компенсация на "Топлофикация". След като за частния сектор се предлага помощ - за завода на бизнесмена Х, който произвежда да речем резервни части, защото му е поскъпнал токът, тогава няма логика заводът, който е собственост на всички софиянци - "Топлофикация София", и произвежда топлинна енергия, но не се захранва с ток, който поскъпва, а на газ, който също поскъпва – да бъде дискриминиран от Министерски съвет. Питаме редно ли е над 20 дни от „Московска” до „Дондуков” да не може се установи пряка връзка. Но ние няма да оставим това по този начин. Искаме същото третиране за "Топлофикация", каквото получават частните заводи”, допълни той. 

„Булгаргаз“ заплаши да спре доставките на газ на „Топлофикация София“

Той увери столичани, че потребителите на дружеството, които са 1 милион, няма да останат на студено през зимата.

„Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“. Десетки милиони годишно се плащат лихва именно на „Булгаргаз“. Освен това тепърва ще растат задълженията към тях заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг на "Топлофикация" няма нищо извънредно за старите пероди. Задълженията са били дори и повече. Така че ще помоля директора на „Булгаргаз“ да прояви повече здрав разум и по-важното - неговите началници, принципалът в Министерството на икономиката, на енергетиката, незабавно да предприемат действия, защото това не може да продължава по този начин. Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно", допълни Георгиев.

СОС прие предложението за компенсации от държавата за „Топлофикация“

По думите му това дружество има социална функция. "1 млн. софиянци се отопляват, благодарение на услугите на "Топлофикация". Затова ние и до днес не разбираме защо това дружество се третира по различен начин от всички останали, които вече ще получават компенсации", допълни той. 

Семейство води дела с „Топлофикация“ вече 25 години

Общинският съветник Прошко Прошков съобщи, че "Топлофикация" е съкратила своите разходи и единственото, за което плаща, е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата.

Прошков определи договора на "Топлофикация" с "Булгаргаз" като много лош, феодален, с прекалено високи лихви. По този договор газът се плаща преди да е доставен. "Булгаргаз" обаче не желае да преговори условията, каза Прошков. Той добави, че "Топлофикация" е най-големият обществен завод за топлоенергия в страната и най-големият потребител на "Булгаргаз", затова трябва да бъде третиран като частните заводи и предприятия. Според Прошков печалбите на "Булгаргаз" се дължат на платените лихви от "Топлофикация".