"Коалицонното споразумение ще бъде гарант за работата на бъдещото правителство и за преодоляване на различия в коалицията". Това заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков от БСП в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS.

Той обясни, че е било постигнато сближаване на позициите в много сфери. Като пример социалистът даде политиката за младите семейства, където е имало много предложения, включително и от ИТН, и е договорено да се направи допълнителен анализ на настоящото положение и след това да се определят конкретните размери на подпомагане.

Бъдещият транспортен министър обещава влаковете да станат по-бързи

Гьоков подчерта, че приоритет на правителството ще бъде да не се увеличават сметките за ток на битовите потребители. Той припомни думите на Кирил Петков, че мандатът на голяма част от членовете на КЕВР е изтекъл и с намирането на подходящите хора ще се намери решение в тази посока. По думите му засега не са водени разговори за втория и третия ешелон на властта. Това ще стане, едва след като правителството бъде гласувано.

„Има воля за промяна на политиките, а с политиките трябва да се променят и хората, които да ги прилагат“, каза бъдещият социален министър. Според него обществото няма да приеме нищо друго освен замразяване на цените на тока и БСП ще положи усилия това да стане факт и за малките, и средните предприятия. „Имахме предложение и обществено значимите структури като училища и читалища да се върнат на регулирания пазар“, каза Георги Гьоков, цитиран от "Позитано".

Кои са хората в проектокабинета „Петков“ (СНИМКИ)

Той подчерта, че ако не се случи замразяването на цената на тока, ще има такива компенсации за тези, които не могат да си платят сметките, че те да усетят грижа от страна на държавата. По думите му трябва да се формулира ясно и понятието „енергийно беден“, за да може да се види колко точно хора попадат в тази категория и да могат да бъдат адекватно подпомагане.

Социалистът подчерта, че единственият начин за справяне с инфлацията е постигане на ускорено икономическо развитие. Като друг такъв метод той посочи освобождаване на стоки от Държавния резерв.

Гьоков обясни, че държавата ни има достатъчно средства за преизчисляване на всички пенсии. По повод на добавка от 120 лв., която пенсионерите ще получават до декември, Гьоков заяви: „Има разбирателство между партньорите, че пенсионерите догодина няма да вземат по-малки пенсии отколкото тази, а при възможност те ще са и по-големи“.

Социалистът допълни, че размерът на пенсиите след преизчисляването и на самата добавка, ще бъдат изяснени при формирането на бюджета за 2022 г. „Имаме воля тази добавка да се взима от всички пенсионери. В споразумението сме записали и че всички, които остават под прага на бедност ще бъдат подпомагани до линията на бедност чрез системата на социалното подпомагане“, поясни той.

Номинираният за министър Божидар Божанов: Скоро гражданите ще могат да се идентифицират електронно

По думите му минималната пенсия през 2022 г. няма да бъде по-ниска от 370 лв., а в споразумението е записано и изработването на автоматичен, прозрачен механизъм за определяне на минимална работна заплата. Той подчерта, че БСП настоява за семейно подоходно облагане.
NOVA NEWS