Ген. Владимиров: Ако се намаляват средствата за НСО, да се съкращава и кръгът на охраняваните
Ген. Владимиров: Ако се намаляват средствата за НСО, да се съкращава и кръгът на охраняваните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ген. Владимиров: Ако се намаляват средствата за НСО, да се съкращава и кръгът на охраняваните
68458
Ген. Владимиров: Ако се намаляват средствата за НСО, да се съкращава и кръгът на охраняваните
  • Ген. Владимиров: Ако се намаляват средствата за НСО, да се съкращава и кръгът на охраняваните

Ако се намаляват средствата за НСО в бюджета за догодина, трябва да се съкращава и кръгът на охраняваните от службата лица. Коментарът е на бившия шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров. Той беше категоричен, че не стои на дневен ред въпросът на чие подчинение да бъде НСО. Ген. Владимиров препоръча на ръководството на службата да не се поддава на натиск, да работи за държавата, а не за политиците.

Ген. Владимиров припомни, че по негово време е разширен, на практика, кръгът на охраняваните от НСО лица. „Оттук тръгнаха неща - службата да я разкъсват и вместо на тези хора да им се създава стабилитет, непрекъснато се опитват да им налагат лица-охраняеми. Казах им: Стоп! Много ви харесват не толкова охраните, колкото шофьорите и колите. Трябва да има реално сигнал за заплаха", заяви Владимиров пред Дарик точно 14 години след големия митинг-концерт при посещението на американския президент Бил Клинтън в България и 50 години след убийството на Джон Кенеди.

НСО беше активен фактор при опазването на парламента през януари 1997 година, припомни бившият шеф на службата и сравни ситуацията с протестите през лятото.

„По-ясно и категорично трябва да се изразява позицията на ръководството на НСО, защото белият автобус не е тяхно решение. Нямам нищо против МВР и това, което правят. Тези протести, хич не им е леко. В много случаи, обаче, охраняемите лица подценяват нещата", допълни Владимиров.

Споровете къде да е НСО и кого да охранява също пресирали службата. Той препоръча на ръководството й: „Да бъдат много прецизни при назначаването на кадрите, в никакъв случай да не се подават на натиск от горе. Трябва да имат подкрепа. Когато отидеш, примерно, в МВР, там има политическо ръководство. Тази служба на политиците ли трябва да служи, или на държавата. Когато има такова съкращение на бюджета, трябва да се отиде и към съкращаване на кръга на охраняваните лица".

С уговорката, че не знае какви са в момента заплахите към почетния председател на ДПС, ген. Владимиров отказа да коментира нужно ли е НСО да охранява Доган: „Това е национална служба за охрана. Трябва наистина да се охраняват лица, които са на най-високо ниво".

Едно от професионалните изпитания за НСО и тогавашния шеф на службата - големият митинг, на който говори Бил Клинтън точно преди 14 години в центъра на София. Събитие, което съвпада с датата на убийството на президента Кенеди.

„Службите за сигурност и за охрана не са фаталисти. 100-процентова сигурност няма. При президента Клинтън това, което направихме, е да прекъсваме всякакъв визуален контакт от околни сгради", допълни ген. Владимиров.