Ген. Симеон Симеонов пое поста от предшественика си ген. Стойков
Ген. Симеон Симеонов пое поста от предшественика си ген. Стойков / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова

Новият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов пое поста от предшественика си ген. Златан Стойков на церемония в Министерството на отбраната. На нея бяха обявени със заповед на министъра указите на президента за кадровите промени във висшето военно ръководство.
  
Генералите Стойков и Симеонов подписаха актовете за сдаване и приемане на длъжността и рапортуваха на министъра.
   
Министър Цонев честити на ген. Симеонов поста, към който, по думите му, всеки военнослужещ се стреми, и до който той е достигнал с труда, знанията и професионализма си. Убеден съм, че той ще се справи отлично със задълженията си, каза Цонев.
   
Той благодари на ген. Златан Стойков - "един достоен, честен генерал".
   
Министърът заяви, че на базата на всички действия на политическото ръководство на МО в последната година - приемането на новия закон за отбраната, структурните промени във военното ведомство и в армията, в момента сме в етап, в който приключва армейската реформа.
   
Цонев отбеляза, че 30 процента от назначените генерали са и  новопроизведени генерали. Върховното ни командване се обновява, което е показателно за всички офицери, че имат възможност да се издигат в кариерата си при положение, че имат необходимите качества.
   
Ген. Златан Стойков каза, че е убеден, че напускайки поста не е успял да свърши всичко, но пожела на колегите си висши военни да изпълнят всичко недовършено до момента под ръководството на новия началник на отбраната. Доволен съм, че реорганизирахме, трансформирахме БА и новото ръководство ще модернизира, ще превъоръжава и ще изгражда необходимите оперативни способности, каза генералът. Той добави, че напуска поста с чест и достойнство, което съвпада с 40-годишната му служба в БА.
   
Ген. Стойков беше награден от военния министър с модерен смартфон HTC, съобщава БТА.
   
Новият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов увери, че ще вложи всички сили, знания, умения и опит твърдо и настойчиво да търси правилните решения в интерес на Българската армия, за да бъде издиган както нейният авторитет, така и този на държавата.