Църквата винаги е имала място при военните. И сега повечето армии имат свои свещеници в контингентите, облечени във военни униформи. Имах щастието да се срещна с такива хора в Афганистан, където свещеникът беше една от най-популярните личности в испанската база. С него можеше да се разговаря на всякакви теми, беше и като психотерапевт и наставник за войниците. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия, в ефира на NOVA.

В българската история в армията винаги е имало свещеници, но сега дори и не се предвиждат такива, поясни лекарят.

Ген. Мутафчийски разказа, че е имал среща с митрополит Поликарп, който е упълномощен от Светия синод да отговаря за армията. Целта на разговора е била да се поеме инициатива за възстановяване на духовенството в църквата, поясни професорът.

Ген. Мутафчийски каза, че „вярата дава друг мироглед, тя помага човека да съхрани своята човечност“. Той поясни, че точно поради тази причина свещеничеството има място в армията. Проф. Мутафчийски допълни, че когато човек е в стрес винаги има нужда от духовен водач.

Професорът разказа за атентата в Кербала, в който загинаха 6 български военнослужещи, а близо 60 бяха ранени. Той отива на терен веднага след трагичния случай, за да помогне на пострадалите да бъдат евакуирани. Лекарят сподели, че тогава е разбрал, че в България няма достатъчно добри познания за взривната травма и поради тази причина започва да пише и първата си дисертация. Той напомни и за атентата в Сарафово.

„Трябва да бъдем готови с отговора на подобни предизвикателства“, заяви Мутафчийски.

„Професията военен лекар е изпълнена с много предизвикателства, особено при мисии зад граница и в смутни държави като Афганистан, Мали, Ирак. Там винаги може да се наложи военният лекар да бъде и боец и медик. Изисква се хладнокръвие, добра подготовка, бърза реакция, за да може да бъдеш полезен“, разказа ръководителят на ВМА.
NOVA