"На госпожата Митрофанова, на която отдавна трябваше да ѝ бием дузпата, ще ѝ кажа - отидохме в Киев, а не в Москва, защото можем да направим елементарната разлика кой е аргесорът и кой е жертвата"
Заместник-председателят на Народното събрание и член на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов заяви пред БНТ, че е убеден, че БСП ще остане в коалицията и след решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна. По думите му войната е изиграла ролата на катализатор за стабилността на управлението.

"БСП са част от тази коалиция и ще останат - убеден съм в това. Въпросът с военната помощ за Украйна няма да събори правителството. Няма да давам съвети на БСП, те не са вчерашни - знаят как да излязат от ситуацията и мисля, че имат план. Утре вечер ще обсъдим това на коалиционен съвет. Коалицията се стабилизира и войната изигра ролята на катализатор в тези процеси. Ето - това, което от "Продължаваме промяната" каза на пресконференцията преди дни- вижте какви радикални позиции заеха, а в началото бяха плахи и неопитни. Но втвърдената им позиция показва оценката на нашия цивилзационен избор и на това, че сме част от НАТО и ЕС." - посочи Атанасов.

Йорданова: Следващата седмица е ключова за България каква позиция ще заеме за Украйна

Той коментира критиките на президента Румен Радев към правителството с призива да не се меси в изпълнителната и законодателната власт.

"Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, да не се бърка в работата на законодателната и изпълнителната власт! А какво му се иска на него - е друга работа. Към момента на президентските избори ходът за избирането му на власт е бил полезен в контекста на това, че трлябваше да бъде отстранена Борисовата държава. Сега някои от неговите позиции са различни - то се вижда, че обича Москва и че е различен от нас." - каза Атанасов.

Според него в България има прекалено много руски дипломати, а трябва да се спазва принципа на реципрочност на дипломатическите представителства.

Спорът за военна помощ за Украйна - застрашена ли е коалицията (ОБЗОР)

"Дипломатическият състав на Руската федерация в България като численост е по-голям от сбора на дипломатите на Великобритания, Германия и Франция взети заедно - с които ние сме в един съюз. Тия половината са ГРУ-счици тука - знаете ли какво значи това - от Главно разузнаватнелно управление на армията, най-силното разузнавателно звено на бившия СССР. По Виенската конвенция се препоръчва принципа на реципрочност - колкото имаме ние, толкова да имат и те. Ами ние имаме 20 в Москва, те 120 - ами трябва да се разредят. И най-добре българското контраразузнаване - те знаят кои са служителите на руското разузнаване - да извадят списъците и - "чемодан, вокзал, Москва." - каза ген. Атанасов.

То коментира и позицията на руския посланик Елеонора Митрофанова, която попита защо българската делегация отива в Киев, а не се запознава с пораженията в Донецк и Луганск.

"На госпожата Митрофанова, на която отдавна трябваше да ѝ бием дузпата, ще ѝ кажа - отидохме в Киев, а не в Москва, защото можем да направим елементарната разлика кой е аргесорът и кой е жертвата. " - заяви ген. Атанасов.

По думите му заобикалянето на Украйна от газовите тръби от страна на Русия е част от плана на Путин за Украйна и Бойко Борисов е спомогнал за това, независимо дали съзнателно или не.

"Тази част от газопровода на сръбска територия е планета от "Газпром", а на българска територия я платихме ние - защо? Защото Борисов и неговите приятелчета са имали сметки за уреждане заради провалянето на Южен поток, защото авансово взели едни пари, а не са ги върнали. Затова трябват и промени в съдебната система и работата на прокуратурата, защото тук има данни за престъпления срещу Републиката, а не да се образуват дела срещу неизвестни извършители, за да могат да се подслушват протестиращите." - изтъкна той.

Атанас Атанасов разказа и за жестоките последствия от войната, на които е станал свидетел при посещението в Киев.

"Това, което видяхме, не е за разказване. В Бородянка имаше една улица - 500 метра, а всички къщи са избушени и опожарени. И се питам - защо е трябвало, какви хора са живели там - обикновени хора! Тези хора няма къде да се върнат." - каза Атанасов.

Той допълни, че по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски не е обсъждана единствено военна помощ, но и сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката.
 
БНТ