Сериозен трус в управляващата коалиция и първи намеци за падане на правителството. БСП постави ултиматум - ако кабинетът "Петков" одобри военна помощ за Украйна, левицата излиза от управлението, посочва NOVA.

Закана за напускане на коалицията дойде от вицепремиера Корнелия Нинова след категоричната позиция на премиера, че държавата ще изпрати военно-техническа помощ на Украйна. 

“Правителството реши ли МС да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна - да,  БСП ще напусне коалицията”, категорично заяви Нинова. 

Кирил Петков не вярва че темата ще доведе до окончателен разпад на управлението. “Нека да видим решението на парламента. ПП ще гласува за военно-техническа помощ, така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решението на НС. Вярвам, че Нинова, като коалиционен партньор, няма да напусне коалицията. До този момент, въпреки различията по някои въпроси, коалицията продължава да работи”, каза премиерът Петков. 

Остър сблъсък между Нинова и Борисов

Опозицията, в лицето на ГЕРБ, се усъмни в заканата на вицепремиера. 

“Тя ще каже, че парламентът го е решил. Аз ще сложа една остра деклараиця в МС. Няма да гласувам, но мнозинството в МС е решило, по предложение на НС,  и аз какво да правя - ще го изпълнявам”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Напрежението се засилва и от факта, че Нинова е научила, че в България ще се ремонтира украинско оръжие от изказването на премиера в Киев. “Ще изчакам да видим, когато се върне Петков ще имаме коалиционен съвет, той ще каже какви са били разговорите”, коментира Нинова. 

Отстраненият директор на „Кинтекс“: Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти (ВИДЕО)

Искрите продължиха и по темата изнасяла ли е България оръжие Украйна. Бойко Борисов попита иронично къде отиват оръжията от “Арсенал”, а Нинова отрече спекулациите и заяви, че “един патрон не е изнесен за Украйна” от България. Вицепремиерът обясни, че изнасяме оръжие за Полша и десетки други държави. Тънкият момент в решението на парламента да няма формулировката „пряк износ” на оръжие, може да остави БСП във властта.

При нас няма нито един договор за Украйна и Русия”, каза тя и отново повтори, че ако МС реши България да изнася оръжие към тези две държави - БСП ще напусне коалицията. 

За извънредни избори, обаче, и управляващите, и опозицията избягват да говорят.

Официално ваканцията на депутатите приключва на 4 май.

Свикват Народното събрание за гласуването на военна помощ за Украйна