/ БГНЕС
Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на този конфликт, това заяви президентът Румен Радев пред медиите. 

"Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота, и за благосъстоянието на българите тук и в Украйна", посочи той. 

Що се отнася до спирането на газа, президентът заяви, че правителството трябва да отговори на няколко въпроса: "Защо само на България и Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, примерно? Те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни. Защото ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват, както говорихме преди време посредници. А това означава, че да, вероятно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време, и средства, и означа много по-високи цени и рискове за доставки".

"Тези три милиарда, платени от българските граждани, не обслужват българския интерес, а този на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия, а в това време ние не успяхме да гарантираме и осигурим истинска диверсификация", посочи Радев и допълни: "правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва - техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес"

Според него създалата се ситуация ще бъде и "истински тест за европейската солидарност и ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава".