/ БГНЕС
Руското посолство у нас направи коментар за българската делегация, начело с премиера Кирил Петков, които са на посещение в Украйна. И ги посъветва - за повече обективност да посетят и общуват и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики.

"Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в страната коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично, че е необходимо да снабдяват Украйна с летални оръжия. За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития бихме препоръчали на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат тяхното виждане на ситуацията, да чуят тяхната история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население. Убедена съм, че ако българската страна има такова желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт", посочи в изявление посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. 

Петков към Зеленски: Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас

Българската делегация в Украйна: Потресаващи гледки и притихнал ад (ОБЗОР)

По повод горещата тема дали страната ни ще доставя оръжия за украинските въоръжени сили, от посолството заявиха, че следят внимателно всичко случващо се. 

"Продължаваме да следим внимателно воденото сред политически обществени кръгове обсъждане относно евентуални доставки на оръжия и амуниция от България на псевдогероите на Украйна. Разчитаме, че официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения", допълниха от официалното представителството на Русия у нас. 

По-рано в Украйна премиерът Кирил Петков коментира темата и беше категоричен: "Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От "Продължаваме промяната" заявихме ясно, че ще гласуваме "за" военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа". Междувременно стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента следващата сряда - 4 май 2022 г., на което ще бъде обсъден проект на решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна.

Свикват Народното събрание за гласуването на военна помощ за Украйна

От посолството коментираха и спрените доставки на газ от Русия за България. На 26 април т.г. „Газпром експорт“ официално информира „Булгаргаз“ за намерението да спре доставките на газ в България поради неизпълнението от българската страна на дължимите от нея плащания, посочиха от там.

"В тази връзка обръщаме внимание върху следното. Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България. Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година", посочи в изявлението си на редовния седмичен брифинг посланик Митрофанова и допълни: "Въпреки това, България се присъедини към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за „синьото гориво“, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори."

"Новият механизъм на плащанията за доставения от „Газпром експорт“ газ предполага следващ алгоритъм. В „Газпромбанк“ чуждестранни купувачи откриват специални сметки във валута и в рубли. Купувач плаща за газа с валута. След това „Газпромбанк“ продава валутата на Московската борса и прехвърля рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно изпълняване на задълженията към „Газпром експорт“. След това се извършва доставяне на газ. Всъщност, за контрагентите на „Газпром“ нищо не се променя – цената на „синьото гориво“ остава същата, не се появяват посредници в тази верига. Специално подчертавам, че действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България", допълниха още от посолството.