"В момента се намираме в един квартал, в който има погребани 97 човека зад една църква. Сред тях има и жени, и деца. Едно е да говорим за това по новините и в парламента, друго е, когато сме стъпили на място, на което са се случвали тези ужасяващи актове на агресия. На такова място човек загубва политическото говорене, усеща човешката трагедия. Така описа гледката от Буча премиерът Кирил Петков.



"Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни. Не можем да кажем "тук някакви хора умират, но това нас не ни интересува", заяви той пред журналисти. 

"Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От "Продължаваме промяната" заявихме ясно, че ще гласуваме "за" военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа", подчерта Петков.

Министерски съвет

Той изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.



"Това тук дори не е въпрос на коалиция, това е въпрос на човешки ценности и е време България да се обедини около човешките ценности", категоричен е Петков.

На въпрос готови ли са от ПП да направят това гласуване за военната помощ за Украйна, ако цената е да падне кабинетът, той заяви: "Всеки говори за падане на този кабинет, откакто той тръгна. Както виждате не е паднал и не мисля, че ще падне".

Българската делегация замина за Киев (ВИДЕО)

"От няколко месеца чувам риториката "не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир". Ако тази гледка е цената на мира и ако руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир?", зададе въпрос премиерът.

Министерски съвет

По думите му всяка една страна има право нейните граждани да живеят, без да ги обстрелва никой.

Запитан какво ще каже на Зеленски, Петков заяви: "Ще му кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия".

Лена Бориславова от Бородянка: Гледките са потресаващи

Премиерът коментира и ситуацията със спирането на руския газ за България. "Доволен съм, че вчерашната стъпка за не ни изненада. Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец и имахме аклтернативни източници. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор", посочи той.

Петков коментира и изказването на президента Румен Радев в сряда, при което държавният глава се обяви твърдо против изпращането на оръжия в Украйна. "Това беше донякъде неразбиране на ситуацията. Позорната част е, че позицията, която представи, е, че оставяме Русия, нищо не правим, за да свърши конфликтът по-бързо". 

Българска делегация, ръководена от пминистър-председателят Кирил Петков, замина на посещение в Украйна. В Киев българският министър-председател ще проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата си премиерът Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.