Българска делегация, ръководена от премиера Кирил Петков, пристигна в Украйна. Заедно с министър-председателя са министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, говорителят на кабинета Лена Бориславова и директорът на „Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков

В Киев българският министър-председател проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. 

БГНЕС

Петков от Украйна: На такова място човек губи политическото говорене, усеща човешката трагедия

Преди това делегацията посети градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където представителите на българската държава се запознаха с щетите и разрушенията.

"В момента се намираме в един квартал, в който има погребани 97 човека зад една църква. Сред тях има и жени, и деца. Едно е да говорим за това по новините и в парламента, друго е, когато сме стъпили на място, на което са се случвали тези ужасяващи актове на агресия. На такова място човек загубва политическото говорене, усеща човешката трагедия", така описа гледката от Буча Петков.

БГНЕС

"Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Не можем да кажем "тук някакви хора умират, но това нас не ни интересува", заяви той пред журналисти. 

"Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От "Продължаваме промяната" заявихме ясно, че ще гласуваме "за" военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа", подчерта Петков и изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

БГНЕС

"Това тук дори не е въпрос на коалиция, това е въпрос на човешки ценности и е време България да се обедини около човешките ценности", категоричен бе Петков.

На въпрос готови ли са от ПП да направят това гласуване за военната помощ за Украйна, ако цената е да падне кабинетът, той заяви: "Всеки говори за падане на този кабинет, откакто той тръгна. Както виждате не е паднал и не мисля, че ще падне".

Запитан какво ще каже на Зеленски, Петков заяви: "Ще му кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия".

БГНЕС

Лена Бориславова от Бородянка: Гледките са потресаващи

"Гледките са потресаващи". Това заяви от град Бородянка началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова, част от българската делегация, която е на посещение в Украйна.

"Намираме се в притихналия ад, аз така го определям, защото под нас са погребани хора като нас, човешки съдби, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век. Това са хора, които са родени тук, възпитавани тук, които са се образовали, които са развивали собствено бизнес, който наблюдавам с очите си как е унищожен. Наистина притихнал аз, за съжаление, за държава, която е част от Европа. Това заяви от Украйна Станислав Балабанов от „Има такъв народ”, който също е част от българската делегация в Украйна. 

На въпрос дали в пленарната зала „Има такъв народ” ще подкрепи военната помощ за Украйна под формата на оръжия, Балабанов отговори: "В пленарната зала аз винаги съм призовавал за единна позиция, колкото по-голямо е мнозинството, толкова по-добре. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори и на опозоция, тук трябва да имаме единна позиция и се надявам каквото и да реши пленарната зала, да е с максимално много мнозинство".

Станислав Балабанов от Украйна: Намираме се в притихналия ад (ВИДЕО)

Ген. Атанасов от Украйна: Ужасяващо е това, което виждам 

„Ужасяващо е това, което виждам и не мога да си обясня...и местните хора, с които разговаряхме не могат да си обяснят защо се прави това нещо“, заяви ген. Атанас Атанасов и сподели: „Много съм развълнуван, съжалявам, но аз съм чувствителен човек. Моето усещане е, че Путин иска да спре европейския избор на Украйна. Страхува се от това, че Европа идва по-близо до Русия, не знам“, каза още Атанасов. 

Той изрази увереност, че „независимо от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският парламент ще направи цивилизационният избор и ще подкрепи жертвата в случая, която е Украйна. 100% съм сигурен в това“.