Президентът Румен Радев отправи сериозни и остри критики към последните действия на правителството. В тази връзка той още веднъж потвърди своята позиция: "Категорично НЕ на предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това означава стъпка към въвличането на България пряко в този конфликт. Все пак нека чуем и дебатите в парламента".

Делегация, начело с премиера Петков, заминава за Киев

По думите му, излизат вече редица разкрития и къде отива българското оръжие. "Аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт", допълни Радев. 

Според него призивите за мир все повече заглъхват и на тяхно място ескалират войнствената реторика и призивите за победа.

"България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт", каза Радев и допълни: "Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от едно такова посещение там".

Петков призова българите да дарят по една заплата за закупуване на боеприпаси за Украйна 

Държавният глава коментира и инициативата на премиера Кирил Петков за дарителска кампания, с която да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси и призива му всеки български гражданин, който иска, да дари като него една заплата.

"Политиците, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Аз съм дарявал свои заплати - за бедстващите пенсионери в началото на пандемията, дарявам редовно и за Българската Коледа, за забравените от българското здравеопазване деца, за български църкви, за българската култура и призовавам българските политици - преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи", каза още президентът Румен Радев.