Премиерът Кирил Петков е на посещение в Украйна заедно с ръководена от него делегация, за да се запознае с последиците от военните действия.

След обиколки на различни места в страната в края на деня се осъществи ключовата среща в Киев между Петков и президента Володимир Зеленски. След нея лидерите на двете държави дадоха и съвместна пресконференция за медиите, за да кажат какво са се договорили - България е готова да ремонтира украинска военна техника, Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и да помага с газа. 

БГНЕС

Зеленски пред Петков: Украйна е готова да снабдява България с електроенергия

Президентът Зеленски отбеляза, че България е сред приятелски настроените страни по отношение на подкрепата за Украйна. "Бях открит и откровен, когато благодарих на премиера, който действително ни помага. Той не просто иска да помогне, не просто обещава. А помага", отбеляза Зеленски и добави, че всяка страна помага с това, с което може.

"Понякога тази или онази страна може да има, например хиляда самолета, и да не отдели нито един. А някой може и да не ги има, а да даде повече, отколкото имаш ти. И затова смятам, че България е сред приятелските страни в този втори списък. Те помагат по различни начини - и по пътя на санкциите, и в подкрепа на членството ни в Европейския съюз, и за ремонт на важна техника, която днес може просто да опази живота на хора. Това също е подкрепа, подкрепа в областта на отбраната, за защитата на нашата държава", държавният глава на Украйна.

"Украйна има нужда от подкрепа за нашето европейско бъдеще. В Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят. Убиват се хора, унищожават се сгради, но ние устояваме. Усещаме, че целият цивилизован свят подкрепя Украйна, в това число и България", посочи още украинският президент и допълни, че Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, както и да си сътрудничи с българската страна за трансфер на газ. 

"Благодарим за подкрепата и човешкото отношение към украинските бежанци", завърши украинският президент. 

Петков пред Зеленски: Български фабрики ще могат да ремонтират украински машини

Премиерът Кирил Петков от своя страна благодари на Зеленски за лидерството, което е показал не само за Украйна, но и за целия свят. "Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас – няма съмнение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи", допълни той. 

"Бях шокиран, когато видях бомбардирани жилищни сгради, които дори нямат военни, видях детска играчка в руините на жилищна сграда, ударена от руска ракета. Не мога да кажа, че това е военна или специална операция - това е война и то срещу цивилни. Не съжалявам, че уволних министъра си на отбраната, когато използва определението "специална военна операция", никой не трябва да казва нищо друго, когато вижда такива ужасяващи картини, като война срещу свободния свят и война срещу цивилни. По отношение на сигурността вярвам, че имаме много голям потенциал за сигурността в Южна Украйна - особено чрез създаване на тези логистични елементи", каза още Петков. 

БГНЕС

Той коментира въпроса за военната помощ - България има фабрики, които могат да ремонтират тежки машини. "Ще информирам нашето правителство по въпроса и възможността за ремонт на тези машини. Всеки, който вярва, че е част от свободния свят, трябва да застане зад Украйна, независимо дали се чувства пряко заплашен", допълни премиерът. 

"Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци", посочи Петков и добави: "Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: Това е мястото, към което Украйна принадлежи".

Петков от Украйна: На такова място човек губи политическото говорене, усеща човешката трагедия

БГНЕС

След официалната среща между Петков и Зеленски и брифингът пред медиите, българският министър-председател обобщи пред NOVA срещата му с украинския президент като много продуктивна и очерта шестте неща, за които са се договорили:

♦ „Първото нещо е, че те са готови да изнасят евтин ток към България, защото в момента имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а междувременно, пък, имат нужда от свеж капитал. Така че още следващата седмица ще изпратят експерти в България, за да видим тази възможност за износ на ток и как може да мине през Румъния, за да дойде у нас“, посочи Петков.

♦ Второто нещо е Варна да стане център и логистичен хъб за украинското жито. „В момента на пристанището в Одеса те имат над 10 млн. тона зърно и слънчоглед и в момента обмисляме как България да стане централен хъб за износа. Варна е едно от най-близките пристанища“, допълни премиерът.

♦ Трето - използване на трансбалканския поток. „Ние традиционно вкарвахме газ през Румъния, България и отиваше към Турция. Сега може същият този капацитет да се използва от Турция, Румъния и в Украйна“, заяви още Кирил Петков.

♦ Още нещо – България ще бъде от малкото страни, които ще бъдат поканени в програмата за възстановяване на Украйна, като наши фирми могат да бъдат част от това.

♦ Относно българския кораб там премиерът заяви, че започва операция. „Техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне нашият кораб да се върне в България, а нашите моряци да се върнат при семействата. Те и днес могат да си тръгнат, ако решат, това не е проблем. Въпросът е да ги върнем заедно с кораба. Така че те лично благодариха за това, което сме направила за тях досега“, обясни Петков.

♦ Друго, за което са се разбрали Петков и Зеленски е България да подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС.
 

"Ето защо е важно, когато се говори за българската помощ към Украйна, да се погледне по-мащабно, а не да се гледа в най-злободневните теми", посочи Петков.

"А когато говорим за военно-техническа помощ, хората просто поискаха нещо специфично. Те казаха: Може ли вашите заводи да ни помогнат за ремонта на нашата техника? Това е пример за реална молба от тях, която аз лично ще представя на коалиционния съвет. Много съм доволен, че дойдохме днес тук и да видим на място всичко. Да видиш жилищни блокове, като тези в "Младост" в София, но разбити от руски ракети и детски играчки между тухлите. Чувството е неописуемо", допълни българският премиер. 

"Тук е въпрос и на ценностна система - от коя част на света иска да бъде България. От тази, която си затваря очите за тези неща и казва, че не ни интересува, или от тази, която казва, че това е недопустимо да се случва през 2022 г. в Европа", посочи още Петков и призова българския парламент следващата седмица да гласува предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.