Петков към Зеленски: Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас
"Искам да Ви благодаря за лидерството, което показахте не само за Украйна, но и за целия свят. Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас – няма съмнение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи". Това заяви българският премиер Кирил Петков на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски в столицата Киев.

Българската делегация в Киев, начело с Петков, се срещна със Зеленски

"Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи Петков.

Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци", посочи Петков. "Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: "Това е мястото, към което Украйна принадлежи".

Руското посолство призова Петков да посети ДНР и ЛНР

"Бях шокиран, когато видях бомбардирани жилищни сгради, които дори нямат военни, видях детска играчка в руините на жилищна сграда, ударена от руска ракета. Не мога да кажа, че това е военна или специална операция - това е война и то срещу цивилни. Не съжалявам, че уволних министъра си на отбраната, когато използва определението "специална военна операция, никой не трябва да казва нищо друго, когато вижда такива ужасяващи картини, като война срещу свободния свят и война срещу цивилни. По отношение на сигурността вярвам, че имаме много голям потенциал за сигурността в Южна Украйна - особено чрез създаване на тези логистични елементи. Можем да уверим, че цялото зърно от Украйна може да се превози през част от България".

Той коментира, че по въпроса на военната помощ, България има фабрики, които могат да ремонтират тежки машини. "Ще информирам нашето правителство по въпроса и възможността за ремонт на тези машини. Всеки, който вярва, че е част от свободния свят, трябва да застане зад Украйна, независимо дали се чувства пряко заплашен. Така работят морала и етиката и за това как светът трябва да работи. Всяка държава има право на избор в кой клуб да бъде и да управлява собственото си бъдеще - никой съсед не трябва да ограничава върху друг и все още не мога да повярвам на картината, която видях - това през 2022 година не може да се толерира в Европа", подчерта българският министър-председател.
 


След официалната среща между Петков и Зеленски и брифингът пред медиите, българският министър-председател обобщи пред NOVA срещата му с украинския президент като много продуктивна и очерта шестте неща, за които са се договорили. 

„Първото нещо е, че те са готови да изнасят евтин ток към България, защото в момента имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а междувременно, пък, имат нужда от свеж капитал. Така че още следващата седмица ще изпратят експерти в България, за да видим тази възможност за износ на ток и как може да мине през Румъния, за да дойде у нас“, посочи Петков.

Второто нещо е Варна да стане център и логистичен хъб за украинското жито.

„В момента на пристанището в Одеса те имат над 10 млн. тона зърно и слънчоглед и в момента обмисляме как България да стане централен хъб за износа. Варна е едно от най-близките пристанища“, допълни премиерът.

Трето - използване на трансбалканския поток.

„Ние традиционно вкарвахме газ през Румъния, България и отиваше към Турция. Сега може същият този капацитет да се използва от Турция, Румъния и в Украйна“, заяви още Кирил Петков.

Още нещо – България ще бъде от малкото страни, които ще бъдат поканени в програмата за възстановяване на Украйна, като наши фирми могат да бъдат част от това.


Относно българския кораб там премиерът заяви, че започва операция.

„Техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне нашият кораб да се върне в България, а нашите моряци да се върнат при семействата. Те и днес могат да си тръгнат, ако решат, това не е проблем. Въпросът е да ги върнем заедно с кораба. Така че те лично благодариха за това, което сме направила за тях досега“, обясни Петков.

Друго, за което са се разбрали Петков и Зеленски е България да подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС.

"Ето защо е важно, когато се говори за българската помощ към Украйна, да се погледне по-мащабно, а не да се гледа в най-злободневните теми. А когато говорим за военно-техническа помощ, хората просто поискаха нещо специфично. Те казаха: Може ли вашите заводи да ни помогнат за ремонта на нашата техника? Това е пример за реална молба от тях, която аз лично ще представя на коалиционния съвет. Много съм доволен, че дойдохме днес тук и да видим на място всичко. Да видиш жилищни блокове, като тези в "Младост" у нас, но разбити от руски ракети и детски играчки между тухлите. Чувството е неописуемо", допълни българският премиер. 

"Тук е въпрос и на ценностна система - от коя част на света иска да бъде България. От тази, която си затваря очите за тези неща и казва, че не ни интересува, или от тази, която казва, че това е недопустимо да се случва през 2022 г. в Европа", посочи още Петков и призова българския парламент следващата седмица да гласува предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.