Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Правителството реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в село Първенец, където е на посещение.

"Всякакви спекулации, че сега се изнася - повтарям, нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво става след това. Нямаме нито един договор нито с Украйна, нито с Русия, държа да отбележа. Стигне ли се до решение на МС за такъв износ - напускаме", категорична беше Нинова.

Военната помощ за Украйна събра коалицията на извънреден съвет

Вицепремиерът посочи, че все още няма официална информация какви точно украински машини искат да бъдат ремонтирани в български военни предприятия. "Нека да изчакаме господин Петков, нека да го чуем като си дойде", каза тя. Нинова отрече, че България изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други. "Изнася се оръжие за тези държави много преди войната, договорите са сключени преди войната и преди да дойде правителството. Оттам нататък държавата, която го придобива, решава какво да прави с тези оръжие". Нинова смята, че няма как да се изнася оръжия тихомълком зад гърба на комисията, която се занимава с продажба на оръжия, защото минава през много служби - през ДАНС, Военно разузнаване, МВнР, МВР и накрая Министерството на икономиката.

"Авионамс и ТЕРЕМ са добри български предприятия. Дали имат капацитет и ресурс за точно това, което искат Украйна, ние още не знаем точно какво искат", подчерта Нинова.

Относно посещението ѝ в "Кинтекс", тя отишла на среща само да се запознае с ръководния състав на предприятието. "Освободен е като директор на "Кинтекс" участва в други фирми с предмет на дейност търговие на оръжие и защото е прехвърлял договори към тези фирми. Всичко е в ръцете на господин Гешев и прокуратурата", загатна тя и заяви, че компетентните органи трябва да разследват. 

Петков пред Зеленски: Български фабрики ще могат да ремонтират украински машини

Нинова преди това коментира инфлацията и защитата на родното производство. "За нас българското производство на храни е изключително важно - особено плодове, зеленчуци, мляко и месо. Знаете, че от години отстояваме политика на защита на родното производство. Сега с оглед на кризите, които се натрупаха, с ръста на цените, това става още по-важно. Трябва да мислим в перспектива".

"Бих предложила държавна помощ под формата на торове", посочи тя. Нинова подчерта, че голямата цел е възстановяване на селско стопанство и земеделие.

Газ ще гарантираме да има, въпросът е цената, отбеляза още Нинова.

Вчера земеделските производители, както и индустрията, се обединиха около замразяването на цената на природния газ. Такова искане ми се струва разумно, възможно и ефективно. Таван на тази цена, която е сега и доплащане на цената от страна на държавата – ще помогне, каза Нинова.

Според нея допълнителното облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества ще даде приход и ще спаси и индустрията, и селското стопанство.