/ БГНЕС, архив
Строителството на газопровода „Северен поток-2“ е напълно завършено днес сутринта на 10 септември, се казва в съобщение на „Газпром“.

"На сутрешна оперативна среща в "Газпром" председателят на Управителния съвет Алексей Милър съобщи, че тази сутрин в 8:45 часа московско време строителството на газопровода "Северен поток-2" е напълно завършено", се казва още в съобщение на компанията.

Газопроводът „Северен поток-2“, съвместно предприятие между руския „Газпром“ и пет европейски партньори, има за цел да транспортира руски природен газ до Германия през Балтийско море.

Изявлението идва, след като операторът на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че последният елемент от втората тръба на „Северен поток-2“ е заварен.

„На 6 септември 2021 г. специалисти от баржата „Фортуна“ завариха последния елемент от втората тръба на газопровода „Северен поток-2“, се казва в изявление на операторската компания, като се добавя, че целта е „газопроводът да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година."

Според "Газпром" тази година през газопровода "Северен поток-2" могат да бъдат доставени 5,6 милиарда кубически метра газ.

 
БГНЕС