Филчев на разпит в съда
Филчев на разпит в съда / netinfo

Бившият главен прокурор Никола Филчев беше разпитан като свидетел по делото за подслушвателните устройства намерени в дома му през 2000 година. Той се явява за първи път по това дело.

Филчев заяви пред журналистите след като излезе от съда, че по строежа на така наречената „царска болница” няма престъпление. Той заяви обаче, че преди три години заместникът му Христо Манчев го е уведомил, че ще си строи хотел.

Филчев се появи с охрана от четирима души и още един мъж, който твърди че е негов близък. На въпросите, дали е застрашен и охраната от Националната служба за охрана ли е или от частна фирма, той не отговори.

Пред съда Филчев повтори тезата си, че не трябва да дава показания като свидетел, защото очаквал друго процесуално качество. Той лично е събрал една оперативна разработка по делото и дал указание да се прекрати то срещу покойния главен секретар на МВР Божидар Попов. Съдът обаче го задължи да говори като свидетел.

Филчев призна, че е било редно да даде по-рано показания. Той призна и че е давал устни разпореждания но прокурори по време на мандата си, но защото Наказателно-процесуалният кодекс му позволявал.

Сигнал за връзки на прокурора Николай Ганчев с русенски престъпни структури е имало още до Филчев. Той обаче определи като нечистоплътно ваденето на компрометиращи материали срещу прокурори, след като той е напуснал поста си и припомни, че е поискал от МВР данни за корупция сред прокурорите, но такива не са му били предоставени.

На въпрос, редно ли е прокурори да строят хотели, Филчев отговори: „А на палатки ли да живеят?”

Преди две-три години Христо Манчев му съобщил, че ще тегли заем с жена си и близки, но това според него не е проблем.

Няма престъпление по Савойската афера, заяви Филчев, защото, според него, първо не е сключена такава сделка и няма акт, т.е. не е извършено престъпление; второ, дори да е имало такова нещо, то е решено от колективен орган – Министерски съвет, който не носи отговорност и трето, решението е на българското правителство, което е овластено да го направи, а българското правителство не са престъпници, по думите на Филчев.

На въпрос какви са отношенията му с убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиева, Филчев отрече да са интимни и дори да я познава. Спомни си обаче, че и тя и сестра й са били негови студентки, а той – асистент, и отрече да е извършил убийството й.

Филчев отрече да е имало разрив между него и убития прокурор Николай Колев.