Фелдшерите готвят протест на 13 май
Фелдшерите готвят протест на 13 май / снимка: sxc.hu
Фелдшерите готвят протест на 13 май
63791
Фелдшерите готвят протест на 13 май
  • Фелдшерите готвят протест на 13 май

На 13 май фелдшерите започват протестни действия, това каза председателят на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров. От сдружението отправиха искане до петък здравното министерство да излезе с ясна визия за бъдещето на фелдшерската професия, в противен случай започват протестни действия в цялата страна.

Сдружението на медицинските фелдшери в България иска промяна на законодателството и реабилитация на професията. Председателят на сдружението Александър Александров предлага да се възстанови образованието за фелдшери в страната, като кадрите да се обучават за срок от 4 години в медицинските университети. Според него това значително би оздравило здравната система: „Тези заселени места, които засягаме в момента - малките, труднодостъпни и отдалечени - не са приоритет и не са привлекателни за лекарите. Такова населено място би могло да се обслужва от медицински фелдшер, който е нает от съответното джипи или общопрактикуващ лекар".

Според настоящето законодателство, въпреки че имат нужното образование, фелдшерите не могат да изписват лечение на пациентите. От сдружението искат здравното министерство да излезе с ясна визия за положението на цялото съсловие. В противен случай от 13 май започват протестни действия във всички региони на страната.