От четвъртък до края на великденските празници пазарите затварят
Продължават проверките на пазарите в страната. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев инспектираха днес този в „Красно село“. От четвъртък до края на великденските празници пазарите затварят.

Пет акта общо са съставени за последната една седмица на пазарите в София, днес няма установени нарушения.

Полицията затваря Женския пазар заради масово погазване на мерките (ВИДЕО)

"Добра е организацията, ангажиран е и много повече полицейски ресурс, както и на самия пазар", заяви министър Маринов и направи уговорката, че е работен ден и има много по-голям контрол и много по-малко хора.

Той коментира, че целта не е да се търсят нарушения.

"В събота и неделя бяхме свидетели на масово неспазване на това, което е разпоредено и неразбиране, че всичко това пази самите тях. Хората сами се изложиха на риск да заразят или да бъдат заразени", каза министър Маринов по отношение на спазването на противоепидемичните мерки.

Столичната община предлага: След като заработят пазарите, търговците да плащат половината от наема

"Очакваме да има струпване всеки ден, времето се оправя. След като грейна слънцето, на хората им омръзна да стоят вътре и излизат навън", допълни той. 

Министърът отправи и апел към хората: "Елате на пазар, но когато видите, че някой доближава вашата дистанция, го предупредете. Не го чувствайте като срамно, никой не трябва да се чувства неудобно, че иска да се предпази".

Хората са с маски, осигурени са и дезинфектанти, допълни кметът на София.

По думите на директора на РЗИ-София, мерките се спазват и има отговорно отношение както от страна на търговците, така и от страна на клиентите.