Фамилията на Ванко 1 дължи 183 000 лв за строителството на хотела
Фамилията на Ванко 1 дължи 183 000 лв за строителството на хотела / netinfo

Делото за конфискация на семейния хотел на раппевеца Ванко 1 стартира в Пловдивския окръжен съд. То е заведено по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност срещу бащата на рапъра – Петър Главчев, който излежа тригодишна присъда за трафик на проститутки, и срещу “Главчев груп”ООД. Подобни процеси текат и срещу вдовиците на Косьо Самоковеца и Бай Миле.

Над 183 000 лева дължи фамилията Главчеви на пловдивска фирма, правила климатизацията и окачената стъклена фасада на седеметажния хотел, започнат през 2001 година като бизнес център. Това стана ясно на днешното първо заседание по процеса за конфискация на сградата, върху която има копие на статуята на Христос от хълма Корковадо в Рио де Жанейро. Съдът отказа обаче да конституира кредитора като страна по делото за конфискация на хотела, оценен на над 832 хиляди лева.

Защитата на бащата на раппевеца – Петър Главчев, оспори правото на комисията по закона „Петканов” да иска конфискация на обект, строен преди датата на престъплението, за което родителят на Ванко излежа тригодишна присъда. Адвокат Кирил Стоянов посочи, че по обвиненията трафик на проститутки за перида преди март 2003 г. Петър Главчев е бил оправдан. Към датата за извършване на престъплението хотелът вече е бил построен и комисията не може да се връща в пионерските години на Главчев, подчертаха от защитата. Според тях законът “Петканов” не допуска ровене в доходите преди датата на извършване на престъплението.

Съдът обаче допусна искания към НАП, НОИ и няколко фирми, в които са работили Петър Главчев, съпругата му Цветана, както и двама покойни роднини, за които се твърди, че са предоставили заеми за изграждане на хотела. Някои от многобройните справки касаят доходи, получени преди четвърт век – през 1973 година.

Счетоводно-съдебна и строително-техническа експертиза на хотела бяха назначени за следващото заседание на съда, което е насрочено за 2 юли.

Други новини от Пловдив