/ iStock/Getty Images
Полицейските органи в 18 държави са иззели банкноти с номинална стойност над 14 млн. евро при поредица от обиски, съобщи правоприлагащата агенция на ЕС Европол.

По-голямата част от конфискуваните банкноти сa с променен дизайн, често наричани "филмови пари". Тези репродукции имат подобна форма и цвят като истински банкноти, но включват малък отказ от отговорност, който показва, че са фалшиви. Въпреки това тези откази от отговорност често се пренебрегват, което позволява на престъпниците да ги представят за истинска валута, заяви Европол.

Най-много са конфискуваните банкноти от 50 евро, следвани от тези от 20 евро. Открити са също така щатски долари и британски лири.

В обиските, проведени в Австрия, България, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и САЩ, са участвали полицаи от Испания, Португалия и Австрия.

Иззети са 174 пратки с фалшива валута, което доведе до 144 нови полицейски разследвания на отговорните престъпни мрежи.

Легални филмови или игрални пари могат да бъдат поръчани по интернет или закупени в специализирани магазини. Тези банкноти лесно се различават от истинските пари, отбелязва ДПА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА