Европейският анализ на прокуратурата се отлага с няколко седмици
Европейският анализ на прокуратурата се отлага с няколко седмици / ThinkStock/Getty Images

Днес трябваше да започне едноседмична визита на четирима европейски прокурори, които да анализират дейността на българските си колеги. Посещението на прокурорите, специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция, от Великобритания, Германия, Холандия и Испания обаче се отлага с няколко седмици, информират от Министерството на правосъдието.

Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи прокуратурата.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение - йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността.

Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Поради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво, посещението на четиримата магистрати, които трябва да извършат анализа, се отлага с няколко седмици.

До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел от края на януари. Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов.

Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца. В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

В същото време днес е започнала редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от зам. генералния секретар на Европейската комисия Параскевия Миху. Предстоят срещи с представители на всички институции, които имат отношение към механизма.