EVN дискриминира непряко 52 семейства
EVN дискриминира непряко 52 семейства / netinfo

Дружеството „EVN България” е допуснало непряка дискриминация на 52 семейства, които са си плащали сметките за електричество, а въпреки това са без ток, заради прилагания от 2002 година режим на електроснабдяването в пловдивския квартал „Столипиново”. Това реши Комисията за защита от дискриминация по жалба, подадена от Пловдивската Асоциация за правна интеграция и права на човека.

Комисията наложи глоби от по 2000 лева на председателя на Управителния съвет на EVN Щефан Шишковиц и на още трима души от ръководството на австрийската фирма. Комисията за защита от дискриминация налага и две принудителни мерки на австрийската компания, като първо им нарежда да се въздържат занапред от извършването на дискриминация на територията на всички райони, на които доставят електричество. Второ – EVN се задължава да осигури непрекъснатост на електроснабдяването на 52-те семейства без оглед на действителната им или предполагаема етническа принадлежност.

В едномесечен срок EVN трябва да заплатят глобите и да пуснат тока на домакинствата. В противен случай ще бъдат наложени повторни глоби на конкретните лица, които варират от 2 000 до 10 000 лева.

Това е първата сериозна стъпка за решаване на проблема с режима на тока в „Столипиново”, каза адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за защита правата на човека. Според него по отношение на тези хора, които са коректни платци, оставянето им на режим на тока е било лост за икономическа принуда по корупционен път, за да им бъде пуснато електричеството срещу т.н съфинансиране за закупуване и полагане на кабел.

По време на делото експертите от EVN са признали, че прекъсвачите на домакинствата са в изправност и могат да бъдат използвани за спиране на тока както при другите нередовни абонати, на които се спира токът при неплащане. Юристите на дружеството ще се запознаят с мотивите на решението на Комисията за защита от дискриминация и тогава ще коментират, казаха от EVN.