/ iStock/Getty Images
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати до Националното сдружение на общините в Република България писмо, с което покани кметовете на населени места своевременно да се възползват от възможността да използват до 30 на сто от отчисленията, които плащат съгласно чл. 60, ал. 2, т. 1 и 2 и чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична обстановка с COVID-19, съобщиха от МОСВ.

24 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие

С §41 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето беше предвидена възможност в срок до 31 декември 2020 г. кметовете на общини да заявяват до 30 на сто от натрупаните средства по чл. 60, ал. 2, т. 1 и 2 и чл. 64, ал. 1 от ЗУО да се изразходват за прилагане на мерки по чл. 63, ал. 4 и 7 от Закона за здравето.

Сумите до 30 на сто от натрупаните средства по чл. 60 от ЗУО следва да се превеждат на общините само след одобрение от министъра на околната среда и водите. За издаване на решението за изразходването на средствата е необходимо съответната община да представи заявление в МОСВ.

В него трябва да се посочи основанието и да се представи подробно описание на разходите. Допустимите разходи могат да са за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, и транспортирането им до инсталации и съоръжения за третирането им.

38 са потвърдените случаи на коронавирус в шуменското село под карантина

Също така средствата може да се използват за осигуряване на съдове за събиране на отпадъци, образувани в резултат на обявена извънредна епидемична обстановка, както и за третиране на такива отпадъци.

Допустими са и разходи за поддържане на чистотата и дезинфекция на местата, предназначени за обществено ползване и осигуряване на оборудване за дезинфекция и безопасност на публичните пространства и местата за обществено ползване.

Контролът по разходване на средствата ще се осъществява от директорите на РИОСВ, на чиято територия се намира общината.