Ексшефът на резерва купил гориво, за да не ни глобят
Ексшефът на резерва купил гориво, за да не ни глобят / netinfo

След първи януари 2007 година има опасност България да бъде санкционирана с около 6 млн. евро на ден, ако не изпълни ангажимента си към Евросъюза да осигури договорените запаси от гориво в Държавния резерв. Това заяви бившият шеф на държавния резерв Димитър Димитров. С това той обясни защо през декември миналата година е сключил договор за покупка и доставка на 45 тона гориво, надхвърляйки бюджета на резерва.
Димитров, който беше изслушан от парламентарната комисия за борба с корупцията, обясни че е сключил този договор чрез борсата, преди да разбере, че поисканият от него бюджет за агенцията от 504 милиона лева, е бил намален.

Освободеният шеф на резерва беше категоричен обаче, че от действията му не е настъпила никаква вреда на държавата. Все още има опасност страната ни да бъде санкционирана, защото това гориво не е платено на доставчика Лукойл и ние разполагаме с него реално на хартия, обясни пред журналистите Димитър Димитров.
Пред антикорупционната комисия в парламента той беше категоричен, че от средата на май 2005 година е ликвидирал не само корупцията в резерва, но и предпоставките за нея. За всяко нарушение, на което се е натъкнал, Димитър Димитров твърди, че е подал сигнал в прокуратурата. Към момента се водели 733 дела по сигнали за корупция в Държавния резерв, като 350 от сигналите е подал той.
Бившият шеф на резерва посочи още, че до момента никой не го е обвинявал в корупция, а като причина за уволнението му е посочено нарушение на бюджетната дисциплина. След като бях отстранен от поста започнаха проверки, с които се търси мотив за уволнението ми, каза Димитър Димитров.

Запитан дали не смята, че е жертва на отношенията между ДПС и НДСВ, той коментира, че не е искал да става ябълката на раздора и да разваля добрия климат в правителството. Смятам обаче уволнението ми за неправомерно и затова го обжалвам, каза още Димитров.
Депутатите от комисията за борба с корупция взеха решение да проведат парламентарен контрол върху предприетите мерки срещу корупционните схеми в Държавния резерв.

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем ще връчи утре на главния прокурор Борис Велчев папка с резултатите от проверката в Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

На оперативно заседание на правителството Етем представи доклад за финансовото състояние на агенцията, сключените договори и изпълнението им.

Проверката, която обхваща времето, когато шефове на държавния резерв са били уволнените Димитър Димитров и Георги Богданов, е извършена с решение на кабинета от работна група, в която участват експерти от министерствата на финансите и на държавната политика при бедствия и аварии. Тя се ръководи от заместник-министрите Кирил Ананиев и Делян Пеевски.

На оперативното заседание беше представен и доклад с предложения за промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси. В него са включени становищата на всички министерства, които имат отношение към държавния резерв.