Експертиза доказа, че записите по делото срещу Николай Цонев са автентични
Експертиза доказа, че записите по делото срещу Николай Цонев са автентични / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експертиза доказа, че записите по делото срещу Николай Цонев са автентични
46696
Експертиза доказа, че записите по делото срещу Николай Цонев са автентични
  • Експертиза доказа, че записите по делото срещу Николай Цонев са автентични

Записите със специални разузнавателни средства по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов не са манипулирани. Това е становището на ключовата техническа експертиза по процеса, представена пред Софийския градски съд от вещото лице Евгени Николов.

Експертизата беше насрочена след като у адвокатите се появиха съмнения, че записите, прожектирани в съда преди година, не са автентични и са били рязани ръчно. Защитниците дори поиска отвод на Евгени Николов след като стана ясно, че той е участвал в междуведомствена комисия с представители на МВР и ДАНС. Съдът обаче отхвърли искането на адвокатите.

Записите бяха от камера, закрепена на следователя Петьо Петров, който се намира на маса в кафене и разговаря със съдия Сантиров. По време на записа внезапно на масата се появяват чаши и чинии без да е ясно откъде са поръчани те. Това даде на защитата основание да смята, че записът е манипулиран като от него липсват цели пасажи. Адвокатът на Цонев Васил Василев постави допълнителни въпроси към експерта. Защитата ще настоява да разбере чрез какви способи и програми Николов е стигнал до заключението.

В крайна сметка въпреки протеста на адвокатите, заключението бе прието.

Експертът Евгени Николов заяви, че записите са автентични и не са били подложени на техническа намеса. Той обаче изтъкна, че директори на технически екипи в МВР и ДАНС са му забранили да обяснява по какъв технически начин са били записани СРС-тата. Той ще трябва да отговори на допълнителни въпроси през февруари догодина, когато процесът продължава. Според заместник градския прокурор Божидар Джамбазов обаче експертизата е пределно ясна, а делото е вече изяснено.

Тримата са подсъдими в даване на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева.