Информацията е много оскъдна, все още не е ясно дали наистина става дума за пирати, или за поредната акция на хусите от „Ансар Аллах”, това заяви пред NOVA капитан Иван Цонев от Българска асоциация на морските капитани по повод отвлечения в Арабско море кораб „Руен”, на който има 8 български моряци.

"Най-вероятно става дума за пирати. По повод освобождаване на плавателния съд със сила на фона на локализирането на „Руен” от индийски военен кораб  - в историята има такъв прецедент. Това е корабът „Мерск Алабама”, заяви капитан Цонев.

По думите му подобна атака е доста рискова. „Екипажът е заложник. Ако похитителите видят атака, възможно е някой от моряците да пострада. По-вероятно е освобождаването на кораба да е обект на преговори и откуп”, посочи той.

В Залива на Аден имаше ескадра, която охраняваше доскоро корабите, които са по-бавно движещи се. Става въпрос за танкери и плавателни съдове за насипни товари, какъвто е „Руен”. Тяхната скорост е по-малка и затова бяха охранявани от конвой”, заяви капитан Цонев.
nova.bg