Експерт: Боеприпасът, който избухна в Анево, може да е бил с изтекъл срок
Експерт: Боеприпасът, който избухна в Анево, може да е бил с изтекъл срок / снимка: БГНЕС, архив

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока". Това заяви за "Събуди се" по Нова телевизия проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Според него твърденията, че във ВМЗ-Сопот нещата са наред и всичко се контролира и охранява не отговарят на истината. Той изключи възможността зачестилите експлозии, свързани с предприятието, да са дело на зложелателна конкуренция.

Остава тежко състоянието на един от пострадалите при взрива в Анево

Експертът изтъкна, че главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. Наемат се евтини специалисти, на които им липсват опит или познания.

"В района безработицата е голяма. Немотията кара хората да забравят всякакви мерки за предпазливост", изтъкна експертът.

"Очевидно е, че там нищо не се е спазвало. Около този, който стреля, не трябва да има никой", поясни проф. Радулов.

Американец загина, а четирима са тежко ранени при взрив на полигона в Анево

Бившият директор на „Терем-Костенец" Марин Иванов се съгласи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитена стена.

"Трябвало е да бъдат проведени полигонни и лабораторни изпитания на самите боеприпаси, за да се изясни дали той е годен за използвани", уточни Иванов.

Фирмата "Алгънс" отдавна е на пазара, допълни той.

Взривът стана вчера около 11:30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Един човек загина, а четирама бяха тежко ранени. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси. Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона - Олгънс.

Източник: Novanews.bg