Остава тежко състоянието на един от пострадалите при взрива в Анево
Остава тежко състоянието на един от пострадалите при взрива в Анево / снимка: БГНЕС, архив

Остава тежко състоянието на единия от четиримата пострадали при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево. Той е американски гражданин, приет е в университетската болница "Свети Георги" с множество травми и разкъсни рани. При инцидента загина друг американец, съобщава Нова телевизия.

Взривът стана вчера около 11:30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси. Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона - Олгънс.

Общото състояние на 38-годишния най-тежко пострадал американски гражданин остава тежко. Пациентът е опериран от ортопедичен екип заради множеството си рани по двете ръце и краката. Ампутирана е част от дясната му ръка на ниво китка. Отделно, хирурзи и неврохирурзи са извършили операция заради двустранния пневмоторакс, както и заради откритата проникваща импресионна фрактура в челната област. Множеството рани по тялото са обработени и в момента пациентът е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, казаха от здравното заведение.

"Има шанс за живота му. Ампутирана е част от дясната ръка", заяви по-рано шефът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Вторият пострадал, роден в Канада, също е с американско гражданство. Той е на 46 години. Опериран е от ортопедичен екип по повод лезия на сухожилие на крака. Обработени са и множеството рани по краката му. Общото състояние на пациента е
добро, като той е настанен за лечение в Клиниката по ортопедия, съобщава БТА.

Българският гражданин на 29 години е с рани по ръцете и гърдите, които са обработени. Настанен е във Втора хирургична клиника.

Другият българин, 25-годишен, е с множество рани по краката. Опериран е от екип на съдова хирургия по повод прекъсната артерия на единия крак.