Екипът на МОН ще се среща с учители в страната от 15 септември
Екипът на МОН ще се среща с учители в страната от 15 септември / снимка: Sofia Photo Agency
От 15 септември екипът на Министерство на образованието и науката ще започне поредица от срещи с учители в цялата страна, за да им разясни възможното, което може да се направи за повишение на заплатите им. Това съобщи просветният министър Даниел Вълчев.

Според него провал на учебната година не може да има, дори ако учителите изпълнят заканата си и започнат ефективна безсрочна стачка от 24 септември. Просветният министър каза, че той е човекът, който решава кога учебната година свършва. Ако има протести на учителите, министерството на образованието ще контролира дали исканията за започването им са подадени навреме, каза Вълчев.

Просветният министър уточни, че от 15 септември хора от ведомството ще започнат срещи с учителите в страната. „Смисълът е много ясен – ние до сега си говорим със синдикатите, сега искаме да си говорим с учителите”, допълни вицепремиерът. Утре следобед в сградата на министерството преговорите с профсъюзите продължават. Синдикатите в средното образование настояват за 100-процентно увеличение на заплатите в сектора.

По-рано Даниел Вълчев се срещна с млади учени от Българската академия на науките. Те поискаха от него стипендиите за докторанти, които в момента са 250 лева, да се повишат. Според министъра трябва да се направи оценка на научните институции у нас, а не да се „изсипват общо пари в науката, без да се види накъде тя ще се развива”.